Θα έχουμε πολιτισμό και εκδηλώσεις το φετινό καλοκαίρι; Η απάντηση είναι απλή. Θα έχουμε. Όμως τα πράγματα δεν πρόκειται να κυλήσουν με διαφορετικό τρόπο από το περασμένο καλοκαίρι της πανδημίας.

Τι σημαίνει αυτό; Οι μεγάλες παραγωγές θα δυσκολευτούν στο να έρθουν περιοδεία στην Πάτρα και να συμπεριληφθούν σε ένα από τα δύο μεγάλα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην αχαϊκή πρωτεύουσα, είτε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, είτε στο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Αυτό που θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό να έρθουν και φέτος οι μεγάλες θεατρικές παραγωγές, με τους πολλούς ηθοποιούς, τους χορευτές και τους δεκάδες συντελεστές που τις αποτελούν, θα είναι το περιοριστικό μέτρο του 50%.

Το κάθε θέατρο, με βάση τις γνωρίζουμε έως τώρα, θα μπορεί να λειτουργεί με το 50% της χωρητικότητας του σε κάθε παράσταση. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας η χωρητικότητα του θεάτρου, σε εποχές κανονικότητας, είναι 956 άτομα.

Με το 50% οι θεατές σε κάθε παράσταση μειώνονται αυτόματα κοντά στους 478. Όμως ακόμα και αυτό είναι κάτι γενικό και δεν επιτρέπει στους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου και των διοργανώσεων των φεστιβάλ να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

«Πρέπει να περιμένουμε τις αναλυτικές οδηγίες που είναι να εκδοθούν από το υπουργείο για τον τρόπο διεξαγωγής των θεατρικών παραστάσεων και γενικότερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον που θα διεξάγονται το φετινό καλοκαίρι» τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτρας, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος.

«Το 50% είναι κάπως αόριστο και γενικό. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν δηλαδή τις αποστάσεις που έχουν μεταξύ τους οι θεατές, το πόσα άτομα θα χωρούν σε κάθε διάζωμα, τα μέτρα προστασίας κατά την είσοδο τους και πολλά ακόμα που περιμένουμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως το να έρθει στην Πάτρα μία μεγάλη παραγωγή για παράδειγμα του Εθνικού Θεάτρου ή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, είναι αρκετά δύσκολο αφού με το 50% δεν θα τη συμφέρει να κάνει περιοδεία. Οικονομικά θα έχει ζήτημα».


Μεγάλα θέατρα που να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις συνθήκες και να ικανοποιήσουν εμπορικά και οικονομικά μία πολυέξοδη παραγωγή, δεν υπάρχουν στην Πάτρα. Και αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Πάντως από πλευράς του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν έχει ακόμα καταρτιστεί, όμως, θα κλειδώσει μέσα στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις ανακοινώσεις και θα γνωστοποιηθεί επίσημα τον Ιούλιου.  Εφόσον όλα πάνε καλά οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πάτρας θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.