Η Αχαΐα βρίσκεται ψηλά στις λίστες των εκχερσωμένων εκτάσεων καθώς και των δασωμένων αγρών. Ο νομός είναι 8ος ως προς τα εκχερσωμένα στρέμματα με συνολικά 82.942 και 10ο στη λίστα με τους δασωμένους αγρούς με 183.019 στρέμματα.

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Από τη μια πλευρά βρίσκονται εκείνοι που διαμαρτύρονται: είτε γιατί διαφωνούν με το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, επειδή ο χαρακτηρισμός των ιδιοκτησιών τους ως δασικών περιορίζει τις δυνατότητες μελλοντικής αξιοποίησής τους· είτε επειδή το Δημόσιο διεκδικεί και την κυριότητα των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δασικές τις οποίες εκείνοι κατέχουν, αλλά χωρίς επαρκείς (ή καθόλου) τίτλους. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι δασολόγοι, που υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για την απάλειψη των προβλημάτων είναι αντισυνταγματικές και βασίζονται σε πολιτικά αντί για επιστημονικά κριτήρια.

Το 2017, όταν ξεκίνησαν και πάλι οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, τα προβλήματα (που κρύβονταν κάτω από το χαλί για δεκαετίες) ήρθαν στην επιφάνεια. Οι πρώτες διαμαρτυρίες αφορούσαν τις δασικές εκτάσεις που, όπως αποδείχθηκε, είχαν εκχερσωθεί εδώ και δεκαετίες με σκοπό να καλλιεργηθούν – μάλιστα πολλοί αγρότες επιδοτούνταν για αυτές, αφού δεν υπήρχε κανένας σοβαρός έλεγχος. Εκτοτε το υπουργείο Περιβάλλοντος «απάντησε» με διαδοχικές ρυθμίσεις, οι βασικότερες από τις οποίες ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας: η εξαίρεση των αυθαιρέτων σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις) από τους δασικούς χάρτες και η δυνατότητα εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων.

Η τελευταία μεγάλη «κόντρα» δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου, το 2020, να αναθεωρήσει ακόμα και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες (περίπου το 50% της επικράτειας) προκειμένου να εξαιρέσει από αυτούς διάφορες κατηγορίες εκτάσεων: από διανομές και οικοδομικές άδειες που κακώς δεν είχαν περαστεί έως εκτάσεις που είχαν κάποιας μορφής –αλλά όχι τα απαραίτητα– έγγραφα. Η αναθεώρηση προσβλήθηκε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου από δασολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις και η απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών, προχώρησε φέτος στην ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών όλης της χώρας. Παράλληλα αποφάσισε να εξαιρέσει τις εκτάσεις με ασπαλάθους από τις δασικές εκτάσεις, μια διαδικασία που είναι άγνωστο πώς και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει, καθώς υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε αυτοψίες. Η αντίδραση των δασολόγων, στις αρχές της εβδομάδας, προμηνύει νέο γύρο προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όλα δείχνουν ότι για ακόμα μια φορά η υπόθεση των δασικών χαρτών περιπλέκεται.


Πηγή: Εφημερίδα "Επί γης"