«Κόκκινος συναγερμός» έχει ηχήσει στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου αναμένονται διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου και κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία ακόμη περισσότερων ασθενών, οι οποίοι ζητήθηκε αρχικά να μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, λόγω πληρότητας της κλινικής covid στο Μεσολόγγι. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό και ζητήθηκε οι ασθενείς να διακομιστούν τελικά στο Αγρίνιο, όπου τα κρεβάτια στην κλινική covid έχουν αυξηθεί σε 45 και τη δεδομένη στιγμή νοσηλεύονται 30 ασθενείς.

Αυξήθηκαν τα κρεβάτια covid αλλά όχι οι ιατροί
Σημειώνεται ότι παρά την απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για αύξηση των κλινών covid στο νοσοκομείο Αγρινίου, παραμένει το πρόβλημα των ιατρών που θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Καρβέλης κατά τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Αγρίνιο για το ποιοι γιατροί θα φροντίσουν τις αυξημένες νοσηλείες στην κλινική covid, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ πρότεινε την προσθήκη γενικών ιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε οι παθολόγοι που απασχολούνται εκεί να είναι υπεύθυνοι μόνο για την κλινική covid.

Κάτι τέτοιο όμως ακόμη δεν έχει συμβεί, ενώ δεν έχει υπάρξει και καμία σχετική ενημέρωση για το αν και πότε θα γίνει.

Τέσσερις διακομιδές αναμένονται εντός της ημέρας
Ως αποτέλεσμα, τέσσερις διακομιδές ασθενών αναμένονται εντός της ημέρας στο νοσοκομείο, το υγειονομικό προσωπικό του οποίου εκπέμπει «σήμα κινδύνου». Άλλωστε το νοσοκομείο Αγρινίου ανέστειλε τη λειτουργεία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών του χειρουργείων για να ανταπεξέλθει στην πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει και να αυξηθούν τα κρεβάτια του από 35 που ήταν μέχρι προχθές σε 45 στην κλινική covid.

Όπως αναφέρουν υγειονομικοί, δεν γίνεται τη στιγμή που το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας αναστέλλει σημαντικές του λειτουργίες, με όποια προβλήματα δημιουργούνται λόγω αυτής της απόφασης, να καλείται να παρέχει νοσηλεία σε τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών χωρίς το απαραίτητο (ποσοτικά) προσωπικό και χωρίς να έχει την απαραίτητη υποστήριξη από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) στο Ρίο.

Προβληματισμένοι υγειονομικοί από τον σχεδιασμό της 6ης ΥΠΕ
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν έμπειροι υγειονομικοί των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, από την αρχή της εβδομάδας γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ΠΓΝΠ στη φυσιολογική του λειτουργία με τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων και τη λειτουργία κλινικών πέραν αυτής της covid, όμως από την 6η ΥΠΕ θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αιτωλοακαρνανία μετά το Πάσχα.

Ένας νομός 250.000 κατοίκων βρίσκεται στο κόκκινο, με τα δύο νοσοκομεία του σε κατάσταση «συναγερμού» και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας που έχει υποστηρικτικό ρόλο στην όλη κατάσταση να μη δέχεται τις διακομιδές από το Μεσολόγγι, οι οποίες αντ’ αυτού καταλήγουν στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω… υπάρχουν και τα εμβόλια
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν στο νοσοκομείο Αγρινίου, επίσης υποστελεχωμένες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέκα ιδιώτες ιατροί έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στην 6η ΥΠΕ ώστε να ενταχθούν στα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου Αγρινίου και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για να βοηθήσουν και αυτοί σε μία κρίσιμη συγκυρία για το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Παράλληλα, στο νοσοκομείο Μεσολογγίου ανακοινώθηκε ήδη η ένταξη επτά ιδιωτών ιατρών στο εμβολιαστικό του κέντρο, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την ένταξη των ιδιωτών στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Η έλλειψη ιατρών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμβολιαστικές γραμμές που έχουν τεθεί σε λειτουργία στο νοσοκομείο Αγρινίου και στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, ενώ υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα των χώρων στους οποίους διεξάγονται οι εμβολιασμοί.

Γρήγορα αντανακλαστικά και λύσεις πριν να είναι αργά
Σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το karvasaras.gr, έμπειροι υγειονομικοί των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης και ζητούν άμεσα λύσεις από την 6η ΥΠΕ.

Τόσο στο πεδίο των εμβολιασμών όσο και στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, όπως αναφέρουν, ο σχεδιασμός της 6ης ΥΠΕ είναι προβληματικός και έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για σημαντική ενίσχυση του νοσοκομείου Αγρινίου και του νοσοκομείου Μεσολογγίου με έμψυχο δυναμικό. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αφού θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την ΥΠΕ ότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της Αιτωλοακαρνανίας, θα χρειαζόντουσαν άμεσα στήριξη από το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας.

Τέλος, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι η τραγική κατάσταση δεν έχει ακόμη κλιμακωθεί και ζητούν να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις, πριν να είναι πολύ αργά και χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: karvasaras.gr