Μια γάτα στα κατεχόμενα κόλλησε τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού από τον ιδιοκτήτη της, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών DESAM του λεγόμενου «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολής.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως επρόκειτο για οικογένεια που είχε μολυνθεί με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού και για πρώτη φορά παγκοσμίως, η γάτα κόλλησε εντός των πρώτων 10 ημερών.

Σύμφωνα με την ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα στο ινστιτούτο του «πανεπιστημίου», έρευνες διεθνώς μέχρι τώρα είχαν δείξει πως τα κατοικίδια μπορεί να μολύνονταν από τους ιδιοκτήτες τους μεταξύ 3ης και 6ης εβδομάδας. Επιπλέον, πρόσθεσαν, μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι το βρετανικό στοιχείο SARS-CoV-2 B.1.1.7 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ με αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε κατοικίδια γάτα.

Εμφάνισε καρδιακές και οφθαλμικές ανωμαλίες

Στην έρευνα, όπως εξηγήθηκε, πήρε μέρος και το κτηνιατρείο του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολής, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο ιός προκάλεσε στην γάτα κλινικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών και οφθαλμικών ανωμαλιών.

Ο «πρύτανης» του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολής, Ταμέρ Σανλιντάγ ανακοίνωσε ότι τώρα παρακολουθούν και άλλους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με την συγκεκριμένη γάτα, ενώ ο υπεύθυνος των κλινικών εργαστηρίων και τεστ PCR, Μαχμούτ Τσερκέζ Εργκιορέν είπε πως πλέον διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες να μεταδοθεί το βρετανικό στέλεχος και από άνθρωπο σε ζώο.

Πηγή: protothema.gr