Κι ενώ ξεκινάει την Παρασκευή (14/05) τελικά το πρόγραμμα της επιδότησης του κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών, έρχεται και νέα ενίσχυση για τα καταστήματα του κλάδου, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη δράση Support My Business και αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν μείωση κατά 30% του τζίρου τους, στην διάρκεια της πανδημίας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τα πάγια έξοδα τους, ύστερα από την απώλεια των τζίρων τους, μετά το παρατεταμένο lockdown, όταν ο κλάδος για μήνες ήταν εντελώς κλειστός. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. 

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα της επιδότησης του κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις της εστίασης, οι αιτήσεις ξεκινούν τελικά στις 14 Μαΐου και λήγουν στις 30 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις καθυστέρησε να ξεκινήσει αφού η εστίαση ήδη έχει ανοίξει και τα πρώτα χρήματα ήταν να κατατεθούν εντός του Μάη. 

Η αίτηση χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Λεπτομέρειες - Δικαιούχοι

Η δράση στοχεύει στην επιχορήγηση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Επιδοτούνται αιτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ ως συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανοιγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 330.000.000 ευρώ. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η διαφωνία που υπάρχει

Πάντως, το όλο πρόγραμμα έχει φέρει μια μορφή διχογνωμίας στον κλάδο. Από τη μία υπάρχουν οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς της εστίασης που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία του κλάδου που έγινε ύστερα από αρκετές πιέσεις προς τους κυβερνώντες.

Όπως λένε οι ίδιοι το πρόγραμμα αυτό θα δώσει μία μεγάλη ανάσα σε δεκάδες επιχειρήσεις της εστίασης, κάτι που το είχαν απόλυτη ανάγκη.

Όμως από την άλλη υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου, που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της estiasigreece που διαβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρήσεων της εστίασης, με τους όρους που υπάρχουν, θα μείνει εκτός των δικαιούχων.

Κάτι που θα φέρει αντιδράσεις στον κλάδο και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο να πιεστούν ακόμα περισσότερο οικονομικά και να οδηγηθούν στο οριστικό τους κλείσιμο.