Ξεπέρασε τις 400,000, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών στην Κύπρο και στο επίκεντρο του εμβολιαστικού πλάνου μπαίνουν πλέον οι νέοι ηλικίας 20-29 ετών, στα ερωτήματα των οποίων όσον αφορά την αλληλεπίδραση εμβολίου και καφέ ή αλκοόλ ή φυσικής δραστηριότητας δίνει απαντήσεις το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του.

Η Κύπρος βρίσκεται τώρα, όπως αναφέρεται, στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών να έχει ξεπεράσει τις 400,000. Ποσοστό 41,3% έλαβε ήδη την 1η δόση του εμβολίου (305,274 άτομα) μέχρι και τις 12 Μαΐου, ενώ ποσοστό 12,8% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πλάνο (94,730 άτομα), όπως αναφέρει το protothema.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για το κατά πόσον το αλκοόλ επηρεάζει ή προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστωμένων εβδομαδιαίων ορίων θα έχει καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Επίσης, δεν υπάρχει οποιανδήποτε αντένδειξη στην κατανάλωση καφεΐνης μετά τον εμβολιασμό.

Ανάλογα με το πώς αισθάνεται κάποιος, μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Γενικά, συστήνεται όπως αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Ακόμη, δεν συστήνεται περιορισμός στο σπίτι μετά τον εμβολιασμό, εκτός για λόγους ανάπαυσης ή άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση κάποιας παρενέργειας όπως κόπωση, πονοκέφαλος, κτλ.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή και, με βάση τα τελευταία δεδομένα ασφαλείας, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Πριν από κάθε έγκριση, τα εμβόλια υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους και κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα αναφοράς ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.