Η πρώτη εβδομάδα ξεκίνησε αρκετά ορμητικά για τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, αλλά και γενικότερα της επικράτειας, όμως, η συνέχεια, η δεύτερη εβδομάδα δεν είναι ανάλογη, σύμφωνα με τον Τάσο Γιατρά της estiasigreece.

Όπως τονίζει ο πατρινός επιχειρηματίας και μέλος του πυρήνα του κινήματος, παρατηρείται μια γενικότερη πτώση της κίνησης στα μαγαζιά, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα, όπου όπως ήταν λογικό, λόγω του παρατεταμένου lockdown που είχε υποστεί ο κλάδος, υπήρξε ένα μεγάλο κύμα ανταπόκρισης.

«Πλέον η ορμητικότητα αυτή έχει κοπάσει και βλέπουμε μία πτώση στην κίνηση των καταστημάτων η οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι παροδική ή το πώς θα εξελιχθεί.

Το θετικό είναι η αύξηση του ωραρίου από τις 11 στις 12:30 το βράδυ, την οποία την θεωρούμε ως ένα καλό πρώτο βήμα, αφού κατά την εκτίμηση μας το να κλείνουν τα μαγαζιά στις 2 τα ξημερώματα είναι ένα αίτημα μη ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα που έχουμε.

Βήμα – βήμα πρέπει να προχωράμε και να επιστρέφουμε στην κανονικότητα της εστίασης». Σύμφωνα όμως με τον Τάσο Γιατρά η κανονικότητα αυτή απέχει για την εστίαση αρκετά ακόμα, παρόλο που τα καταστήματα ξεκίνησαν την λειτουργία τους.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για κανονικότητα τη στιγμή που λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι και όχι οι εσωτερικοί. Τα καταστήματα του κλάδου εξακολουθούν να υπολειτουργούν και αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε.

Επίσης, η έλλειψη μουσικής, ένα μέτρο που σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα εξακολουθεί να ισχύει, έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που ισχυριζόμαστε ότι η κανονικότητα ακόμα απέχει.

Είναι σίγουρα ένα αρνητικό μέτρο, από κάθε πλευρά, αφού η μουσική δεν είναι μόνο γνώριμη της νυχτερινής διασκέδασης και των νυχτερινών κέντρων. Η μουσική έχει έναν συνοδευτικό χαρακτήρα για δεκάδες καταστήματα και η έλλειψη της δυσκολεύει τη λειτουργία και την κίνηση τους».

Μια στις τρεις στο πρόγραμμα των 300 εκατ. ευρώ

Τέλος, στις αρνητικές εξελίξεις για την εστίαση και τον κλάδο η estiasigreece και ο Τάσος Γιατράς, συμπεριλαμβάνουν, τους όρους για το περίφημο πρόγραμμα του κεφαλαίου εκκίνησης, συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως υποστηρίζει παρά τα όσα είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι υπουργοί στις διαβουλεύσεις με τα μέλη της κίνησης, οι όροι του προγράμματος για να μπει ένας επιχειρηματίας δικαιούχος δεν άλλαξαν.

«Με τους όρους που υπάρχουν η μία στις τρεις επιχειρήσεις θα μπει στο πρόγραμμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν εξίσου την ανάγκη ενίσχυσης θα μείνουν από έξω. Είναι μία αρνητική και άδικη εξέλιξη που θα φέρει αντιδράσεις στον κλάδο».