Μεμονωμένες οι περιπτώσεις των self tests που δίνουν λανθασμένα αποτελέσματα, προκαλώντας αλαλούμ στους μαθητές και στους γονείς τους ή μήπως έχει γίνει κανόνας;

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη κιόλας εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμούς στους κύκλους των γονέων για τα αποτελέσματα των self tests.

Είναι γνωστό ότι τα δείγματα των εργαλείων αυτών είναι έτσι και αλλιώς ανασφαλή από την άποψη ότι το ποσοστό της σωστής διάγνωσης τους, κυμαίνεται μεταξύ του 40% και του 50%.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δηλαδή να δείξουν ένα λάθος αποτέλεσμα. Οι πιθανότητες αυτές ενισχύονται όταν οι παρτίδες που έχει προμηθευτεί το κράτος δεν είναι καλές.

Φαίνεται μάλιστα ότι στην προσπάθεια του κράτους για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, δεν δόθηκε το ανάλογο βάρος στον έλεγχο των παρτίδων των τεστ.

Τον προβληματισμό και την ανησυχία αυτή των σχολικών κοινοτήτων έρχεται για να επιβεβαιώσει και μία μερίδα παιδιάτρων που βρίσκονται κοντά στα παιδιά και στους γονείς, παρακολουθώντας το όλο θέμα.

Μάλιστα ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας σε σχετική του ανάρτηση αναφέρει τα εξής: «Από τότε που ξεκίνησαν τα γυμνάσια και τα δημοτικά εγώ και πολλοί άλλοι παιδίατροι της Πάτρας παρατηρήσαμε σωρεία ψευδώς θετικών σελφ τεστς σε εντελώς ασυμπτωματικά παιδιά.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των τεστ είναι ότι η γραμμή που θετικοποιεί το τεστ είναι πολύ αχνή και σαφώς αχνότερη από την γραμμή του κοντρόλ.

Οι γονείς όμως αφενός ανησυχούν, αφετέρου αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται γιατί πρέπει το θετικό σελφ τεστ να δηλωθεί και να αποκλειστεί με αρνητικό ραπιντ ή μοριακο την επόμενη μέρα.

Καλώ την πολιτεία να δει και να τσεκάρει τις παρτίδες των σελφ τεστς που έχει δώσει τελευταία τουλάχιστον στα φαρμακεία της Πάτρας (δεν ξέρω για την υπόλοιπη Ελλάδα) και να ανακαλέσει τυχόν προβληματικές παρτίδες ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συνεπείς γονείς και τα παιδιά τους».