Έτοιμο έχει το επιχειρησιακό σχέδιο ο δήμος για τα οργανικά απόβλητα στο πλαίσιο του προγράμματος "διαλογή στην πηγή" και έτσι μέσα στους επόμενους μήνες, το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου, θα δούμε για πρώτη φορά στους δρόμους της Πάτρας τους περίφημους καφέ κάδους.

Είναι οι κάδοι που προορίζονται για τα απορρίμματα από τα υπολείμματα των τροφίμων, των φρούτων και των λαχανικών, αλλά και γενικότερα με ότι έχει να κάνει με σκουπίδια που προέρχονται από την κουζίνα και την εστίαση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ετοιμάσει ο δήμος μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην αγορά τουλάχιστον 1.000 καφέ κάδων, διαφορετικής χωρητικότητας που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Πάτρας τα οποία ήδη έχουν οριοθετηθεί, με βάση τη μελέτη που έχει γίνει από τους εργαζόμενους του δήμου, ενώ κάποιοι από αυτούς θα μοιραστούν σε καταστήματα εστίασης ή τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του δήμου για τα οργανικά απόβλητα περιλαμβάνει την παραγγελία 50 καφέ κάδων των 1.100 λίτρων, 235 των 660 λίτρων και 200 κάδων του ίδιου χρώματος των 80 λίτρων χωρητικότητας.

Οι τελευταίοι θα δοθούν κυρίως στα καταστήματα εστίασης, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου απευθύνεται σε αυτά αφού ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των απορριμμάτων αυτού του είδους στην Πάτρα προέρχεται από τα μαγαζιά του κλάδου.

15.00 δωρεάν οικιακοί κάδοι

Πέρα από τους 1.000 περίπου καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Πάτρας, αλλά και θα μοιραστούν σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ο δήμος θα προχωρήσει στην αγορά 15.000 οικιακών κάδων του ίδιου χρώματος τους οποίους θα δώσει δωρεάν σε νοικοκυριά της πόλης.

Επίσης, θα προχωρήσει στην προμήθεια 1.000 επιπλέον κάδων κομποστοποίησης που θα έχουν την δυνατότητα να συλλέξουν απόβλητα τόσο της κουζίνας, όσο και των κήπων, τους οποίους θα τους μοιράσει σε σπίτια έξω από το κέντρο της Πάτρας που έχουν αυλές και πράσινο.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η αγορά ενός ειδικού μηχανήματος κλαδοθρυματιστή το οποίο θα μπορεί να κόβει τα κλαδιά που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία της Πάτρας, κυρίως σε περιοχές εκτός του αστικού κέντρου και τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται θρυμματισμένα για κομποστοποίηση.

Ο στόχος της διαλογής και το κομπόστ

Στόχος του όλου σχεδίου είναι να υπάρξει μία δραστική μείωση των αποβλήτων που θάβονται στον χώρο της υγειονομικής ταφής αποβλήτων στην Ξερόλακκα ο οποίος παρά τις εργασίες και την επέκταση που του έχει γίνει, εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια του.

Τα απορρίμματα από τους καφέ κάδους μαζί με τα πράσινα απόβλητα που θα προέρχονται από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών της Πάτρας θα μεταφέρονται στις δύο μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων που είναι να λειτουργήσουν στην περιοχή, στην Ξερόλακκα και στο Φλόκα.

Τα δύο αυτά έργα θυμίζουμε ότι έχουν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τους μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Μέσα από τη διαδικασία της κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων (απορρίμματα κουζίνας και πράσινων απορριμμάτων) θα προκύπτει το κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα το οποίο είναι χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του εδάφους και σημαντικό για την αγροτική καλλιέργεια.

Η διαχείριση του ρεύματος στον δήμο

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η ανακύκλωση με τους καφέ κάδους μπαίνει σε μία νέα σελίδα για την Πάτρα.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους μπλε κάδους και το συγκεκριμένο ρεύμα της ανακύκλωσης είναι ότι το έργο της διαλογής στην πηγή από τους καφέ κάδους θα είναι αποκλειστικά στην διαχείριση του δήμου και όχι σε κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Ο δήμος θα χρειαστεί την προμήθεια και του ανάλογου εξοπλιστικού υλικού για αυτό και θα προχωρήσει στην αγορά ειδικών απορριμματοφόρων οχημάτων για την συγκέντρωση αυτού του είδους των αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα θα αγοράσει τρία απορριμματοφόρα οχτώ κυβικών λίτρων και δύο ακόμα δώδεκα κυβικών.

Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης και μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης προς τους δημότες της Πάτρας, με διαφημίσεις, καμπάνιες και εκδηλώσεις που θα γίνει όταν τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι στους δρόμους της πόλης, αλλά και μοιραστούν στα σπίτια. 

Ο προϋπολογισμός του όλου έργου ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Εξάλλου, ο δήμος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προγράμματος έχει ζητήσει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του στον τομέα της καθαριότητας αφού με τα οργανικά απόβλητα σχηματίζεται ένα εντελώς καινούργιο ρεύμα ανακύκλωσης.