Η κινητοποίηση των μουσικών μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δεν είχε έναν συμβολικό χαρακτήρα, ούτε ένα τυπικό νόημα.

Τα καταστήματα εστίασης μπορεί να έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους, όμως οι μουσικοί δεν έχουν πιάσει δουλειά. Και πώς να πιάσουν χωρίς να επιτρέπεται να ακούγεται καν μουσική;

Οι μουσικοί λοιπόν είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που παραμένει για την ώρα στον πάγο ακόμα και στην μετά lockdown εποχή.  

Πάνω από 150 μουσικοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην κινητοποίηση του ΣΕΜ για να διαμαρτυρηθούν για αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει το επάγγελμα τους.

Εκπρόσωποι τους ανέβηκαν στη συνέχεια στα γραφεία όπου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος αν και δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί τους, τους δέχτηκε στο γραφείο του και είχε σύσκεψη μαζί τους.

Οι μουσικοί του ανέφεραν τα προβλήματα που έχουν, τι ζητούν και από την πλευρά του ο περιφερειάρχης αφού σημείωσε όλα όσα του ανέφεραν στο χαρτί, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Εκτός αυτού δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε έγγραφη επιστολή απάντηση προς το σωματείο για την ανταπόκριση που θα έχουν τα αιτήματα των μελών του από τους καθ’ ύλη αρμοδίους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜ Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Πετρίτσης, μιλώντας στο patrasevents.gr αναφέρει από την πλευρά του τα εξής: «Η στοχοποίηση του κλάδου συνεχίζεται και ο πάτος δεν έχει τέλος για τους μουσικούς.

Τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, αλλά με το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής, παραμένουμε άνεργοι, μη μπορώντας να δουλέψουμε.

Έχουμε ζητήσει τη συνέχιση του επιδόματος για το επόμενο διάστημα που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, αφού έτσι και αλλιώς η μουσική και να επανέλθει στα μαγαζιά, με αυτά τα μέτρα που υπάρχουν, είναι αρκετά δύσκολο να βάλουν live το καλοκαίρι».

Δύσκολα θα βρουν δουλειά το καλοκαίρι

Ακόμα όμως και στο καλό σενάριο, δηλαδή να βάλουν live τα μαγαζιά και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα στη νυχτερινή διασκέδαση, οι μουσικοί που θα βρουν δουλειά θα είναι ελάχιστοι.

«Έχουμε 254 εγγεγραμμένα μέλη στο σωματείο. Ούτε οι μισοί δεν θα μπορέσουν να εργαστούν σε μαγαζί το καλοκαίρι. Είναι δύσκολα τα πράγματα για τους μουσικούς» τονίζει ο κ. Πετρίτσης και συνεχίζει λέγοντας:

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ασφαλιστική ενημερότητα για να γράφουμε τα φάρμακα μας, για να πάμε σε έναν γιατρό, σε περίπτωση που κάτι μας τύχει, παρόλο που το έχουμε ζητήσει αυτό από το υπουργείο από την αρχή της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μουσικών δεν είναι σε αναστολή, παίρνει τα επίδομα των καλλιτεχνών το οποίο μπαίνει στους λογαριασμούς μας με μεγάλη καθυστέρηση. Να φανταστείτε ότι το ποσό που αναλογεί στον μήνα Μάρτιο, εμείς θα το πάρουμε στα τέλη Μάιου».