Παρά την υγειονομική κρίση και το lockdown που έφερε αυτή στην αγορά τα στοιχεία που προκύπτουν από την υπηρεσία του ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου της Αχαΐας είναι θετικά ως προς την επιχειρηματικότητα.

Ο κόσμος, κάνοντας στην άκρη όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από την πανδημία η οποία έκλεισε την λειτουργία των μαγαζιών (εμπορικών και εστίασης) για ένα μεγάλο διάστημα, δείχνει ότι συνεχίζει να ρισκάρει, να επενδύει και να επιχειρεί.

Κάτι που μόνο αισιόδοξο μπορεί να είναι γιατί αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος συνεχίζει να κάνει όνειρα, να βάζει στόχους και να προσπαθεί καθημερινά, με αγώνα και μάχη να τους υλοποιεί, σε μία δύσκολη περίοδο, ίσως τη δυσκολότερη βάση των συνθηκών για τη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου.

Στην Αχαΐα μέσα στο 2020 - έτος που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία και τα lockdown -  άνοιξαν συνολικά 972 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 327. Όμως το επιχειρείν συνεχίστηκε και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021, ένα διάστημα που το μεγαλύτερο μέρος του η αγορά στην Πάτρα και την Αχαΐα ήταν κλειστή.  

Πιο συγκεκριμένα το 2021 ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους ακόμα 311 επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μερίδιο του επιχειρείν αυτής της περιόδου αναλογεί σε έναν κλάδο που πέρασε πολλά από την υγειονομική κρίση, φτάνοντας στον πάτο.

Αναφερόμαστε στην εστίαση όπου κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του 2021 άνοιξαν 199 επιχειρήσεις του κλάδου και έκλεισαν 31. Στον ίδιο κλάδο αυτών των υπηρεσιών που αντιστοιχεί ουσιαστικά στην εστίαση, είχαμε κατά την διάρκεια του 2020, 560 νέες επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 176.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα συμπέρασμα θα λέγαμε ότι το πρόσημο για την εστίαση σε όλη την διάρκεια της πανδημίας (από το 2020 μέχρι σήμερα) φτάνει στο +552. (759-207). 

Στο +234 το θετικό πρόσημο των πρώτων μηνών του 2021

Την ίδια στιγμή πάντα τους πρώτους μήνες του 2021, στους άλλους δύο κλάδους, της μεταποίησης και του εμπορίου, το πρόσημο ήταν εξίσου θετικό. 

Πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της μεταποίησης άνοιξαν 24 επιχειρήσεις και έκλεισαν 13, ενώ στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 88 και έκλεισαν 33.

Συνολικά για το 2021 είχαμε 311 νέες επιχειρήσεις και 77 που έβαλαν λουκέτο, με το πρόσημο να φτάνει στο +234. Τα στοιχεία λοιπόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το επιχειρείν για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021.

Κι αυτό είναι σημαντικό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες όλης αυτής της περιόδου της πανδημίας, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συνεχίζοντας τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους, αλλά και τους πρώτους τέσσερις του 2021 (ανάλογα με το είδος της κάθε επιχείρησης), όπου η αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν κλειστή.