"Προχωρήσαμε χθες σε δυναμική και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κο Καρβέλη για το σοβαρότατο και οξύτατο ζήτημα διάλυσης της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκ. Πύργου. Αφορμή τα απαράδεκτα «εντέλλεσθε» μετακίνησης συναδέλφων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας για κάλυψη των εκεί εφημεριακών αναγκών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, πλήθος συναδέλφων και από τις δύο Παθολογικές κλινικές, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Δημοτικής Αρχής, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον κο Καρβέλη, από τη μεριά μας καταγγέλθηκε  για πολλοστή φορά η επαίσχυντη και προσβλητική πρακτική των αναγκαστικών μετακινήσεων με «φύλλα πορείας» απέναντι στους συναδέλφους που εδώ και δεκαπέντε μήνες  έχουν υπερβάλλει εαυτόν για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία. Πρακτική που φτάνει έως και του σημείου να καλούνται γιατροί που εφημερεύουν το Σάββατο στο Αίγιο, για εφημερία στον Πύργο την Κυριακή , ακόμα και να ειδοποιούνται λίγες ώρες πριν ότι πρέπει να παρουσιαστούν στον Πύργο στις 7μιση της επόμενης μέρας. Ζητήσαμε για άλλη μια φορά την άμεση ακύρωση των «εντέλλεσθε».  Υπογραμμίσαμε την ευθύνη της 6ης ΥΠΕ και του Υπ.Υγείας που δεν έχουν διαφοροποιηθεί δημόσια από τις απαράδεκτες δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν τους γιατρούς που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ίδιων και νοσηλείας των ασθενών, ως «βολεμένους δημόσιους υπάλληλους» που δεν θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες της Ηλείας.

Τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία δεν λάβαμε ουσιαστική απάντηση.

Για το αν γνωρίζει το μέγεθος  των προβλημάτων που δημιουργείται στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Πάτρας, ειδικά του Αγίου Ανδρέα, από τις μετακινήσεις προς Πύργο.

Για το αν είναι ανθρωπίνως δυνατό ένας μόνο Παθολόγος – κάθε μέρα και διαφορετικός-  να μπορεί να ανταπεξέλθει σε εφημερία όπου πέρα από τα επείγοντα περιστατικά θα επιφορτίζεται με την παρακολούθηση 60 έως 100 νοσηλευόμενων ασθενών, που βλέπει για πρώτη φορά και στη συνέχεια άυπνος θα πρέπει να επιστρέψει από την καρμανιόλα της Πατρών-Πύργου για δουλειά στην Πάτρα.

Για το τι έκανε η 6η ΥΠΕ εδώ και ένα χρόνο που ο Διοικητής του Πύργου κάθε μήνα εξωθούσε σε παραίτηση και έναν-δύο γιατρούς, ξηλώνοντας ανεξέλεγκτα ένα ολόκληρο νοσοκομείο; Για ποιο λόγο παραμένει ακόμα στη θέση του;

Για το τι έκαναν η 6η ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας εδώ και δυόμιση μήνες που είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους οι τρεις από τις τέσσερις μόνιμους παθολόγους του Πύργου και ήταν ότι σήμερα θα οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας μια ολόκληρη κλινική;

Ξεκαθαρίσαμε ότι οι παθολόγοι των δύο νοσοκομείων δεν πρόκειται να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Δεν ανεχόμαστε τη μετακύληση στις δικές μας πλάτες των δικών σας εγκληματικών διοικητικών ανεπαρκειών, της κωλυσιεργίας και της άρνησης να στηριχθεί με μόνιμο προσωπικό ένα νοσοκομείο που το έχει ζωτική ανάγκη.

Εξηγήσαμε αναλυτικά, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και παραδείγματα ότι η απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ένα πολύπαθο νοσοκομείο και νομό που κρατιόταν όρθιο μόνο και μόνο από την αυταπάρνηση και το φιλότιμο των συναδέλφων που εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας μαζί με τη διοικητική ασυδοσία δημιουργούν ένα μείγμα απωθητικό και αποκρουστικό για όλους τους συναδέλφους που καταθέτουν τα χαρτιά τους στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Κατάφεραν, τα γνωστά και χρόνια προβλήματα της Ηλείας να τα μετατρέψουν από πληγή που μπορούσε να επουλωθεί σε μαύρη τρύπα στον υγειονομικού χάρτη.

Εκφράσαμε την κάθετη διαφωνίας μας στις διάφορες «λύσεις» και φόρμουλες που είναι επικοινωνιακές και χειριστικές. «Λύσεις» όπως οι καταναγκαστικές προσωρινές μετακινήσεις για μεγαλύτερα διαστήματα απλά ικανοποιούν μια επίπλαστη εικόνα «ομαλότητας» στο νοσοκομείο για τα μάτια της τοπικής κοινωνίας. Δεν συνιστά λειτουργία παθολογικής κλινικής μια λευκή ρόμπα και ένα ονοματεπώνυμο γιατρού στα χαρτιά που υποχρεώνεται σε καταναγκαστική εργασία.

Επαναλάβαμε τις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις μας που είναι και οι μοναδικές που μπορούν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο και εξασφαλίζουν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία μιας Παθολογικής κλινικής σε βάθος χρόνου, ώστε οι πολίτες της Ηλείας να απολαμβάνουν ποιοτικής Δημόσιας Δωρεάν Περίθαλψης στον τόπο τους:

  • Να λυθεί επιτέλους το θέμα της κακοδιοίκησης του νοσοκομείου Πύργου με άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας και αποπομπή του Διοικητή
  •  Κατεπείγον χαρακτηρισμός με ΠΝΠ του Νοσοκομείου Πύργου ως άγονη-προβληματική περιοχή ώστε να δοθούν επιστημονικά, μισθολογικά και κίνητρα επαγγελματικής εξέλιξης.
  • Άμεση, ξεχωριστή και ταυτόχρονη προκήρυξη με κατεπείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον πέντε μόνιμων θέσεων επιμελητών Α’ για τη στελέχωση της Παθολογικής Πύργου
  •  Αναμένουμε τις αναγκαίες άμεσες ενέργειες από τον κο Καρβέλη και την πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας, ώστε οι παραπάνω προτάσεις να δρομολογηθούν άμεσα" αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ.