Το φυσούν και δεν κρυώνει οι εργοδότες αυτό που έχουν πάθει με τα self tests, το οποίο εξελίσσεται σε ένα από τα πάγια έξοδα που θα πρέπει να ανταπεξέλθει η επιχείρηση στην λίστα των υποχρεώσεων τους.

Ένα έξοδο που ασφαλώς και δεν υπήρχε πριν από την πανδημία, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε καιρούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, τουλάχιστον των οχτώ επαγγελματικών κατηγοριών, που αναφέρονται σε αυτή, θα πρέπει να κάνουν από δύο self tests.

Η διαδικασία είναι ίδια και γίνεται με βάση την καταχώρηση τους στο φαρμακείο που πηγαίνουν του ΑΜΚΑ τους. Όμως το ένα από αυτά τα δύο self tests χρεώνεται στο κράτος και το άλλο στην επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Μια επιχείρηση δηλαδή που έχει για παράδειγμα τέσσερις εργαζόμενους καλείται να πληρώνει κάθε εβδομάδα γύρω στα 30 ευρώ για τα self tests. Tα 30 ευρώ την εβδομάδα γίνονται 120 τον μήνα.

Βαρίδι κυρίως για την εστίαση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάνω στο όλο θέμα είναι σίγουρο ότι θα το αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εστίασης οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν από δέκα εργαζόμενους και πάνω (σερβιτόρους, μάγειρες καθαρίστριες κτλ).  

«Είναι ένα σοβαρό έξοδο που δημιουργείται για την εστίαση και τον κάθε συνάδελφο που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Αυτά είναι έξοδα που θα έπρεπε να τα αναλαμβάνει το κράτος.

Έχουμε κάνει σχετικό διάβημα στο υπουργείο και περιμένουμε απαντήσεις» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Τα ίδια ισχύουν όμως όχι μόνο για το εμπόριο και την εστίαση, αλλά και για επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως τα πρατήρια καυσίμων, τα φροντιστήρια, οι σχολές οδηγών κτλ.

Έλεγχοι από μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια

Είναι σίγουρο ότι αρκετοί εργοδότες θα αντιδράσουν. Πόσο μάλλον που την ίδια στιγμή το κράτος τους υποχρεώνει να πληρώνουν και το δικό τους self test από την τσέπη τους, μη καλύπτοντας τους την προστασία που δήλωνε ότι ήθελε να τους παράσχει, μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί της Δευτέρας έχουν βγει στους δρόμους της Πάτρας, μικτά κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών που ελέγχουν τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας στα μαγαζιά, ενώ ταυτόχρονα ζητάνε και το χαρτί των αποτελεσμάτων των self tests. Τα πρόστιμα για όσους δεν το έχουν κάνει είναι τσουχτερά. 

Μεγάλη η πίεση στα φαρμακεία

Στο μεταξύ στα φαρμακεία της Πάτρας συνεχίζεται και γίνεται ένας μικρός χαμός εξαιτίας των self tests. Ο αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας, Γιάννης Κατερίνης, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στα φαρμακεία εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης των self tests, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε σε άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις που έχει ένα φαρμακείο.

Επιπλέον υπάρχει ζήτηση και στο θέμα των προμηθειών αφού κατά διαστήματα της ημέρας ξεμένουμε με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».