Επιστολή απέστειλαν οι κάτοικοι των Βραχνεΐκων με πυρά κατά της ΔΕΥΑΠ και της δημοτικής αρχής για το θέμα της κατασκευής των τριών αντλιοστασίων στον παραλιακό δρόμο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα αντλιοστάσια αυτά είναι κακόγουστα και αποτελούν προσβολή για το περιβάλλον, ενώ θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάδειξη της περιοχής που στηρίζεται οικονομικά στην καλοκαιρινή σεζόν, με δεκάδες επιχειρήσεις να λειτουργούν στην εν λόγω παραλιακό δρόμο.

Το θέμα είχε συζητηθεί και σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πατρέων, στη διάρκεια της οποίας όλες οι παρατάξεις ζήτησαν την απομάκρυνση του οικήματος από την ακτή και την χωροθέτησή του σε άλλο χώρο.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποστείλει εδώ και καιρό σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΠ, αλλά και στον Δήμο Πατρέων, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για την εγκατάσταση του αντλιοστασίου.

Σε αυτή την επιστολή αναφέρουν πως η θέση εγκατάστασης του αντλιοστασίου (ΜΝ σύμφωνα με τις μελέτες) επιλέχθηκε χωρίς οι κάτοικοι της περιοχής να το γνωρίζουν, χωρίς διαβούλευση και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, την οποία το έργο αφορά και την επηρεάζει.

Δυστυχώς, οι κάτοικοι έμαθαν για το αντλιοστάσιο ΜΝ με την πρόοδο της κατασκευής του, ρωτώντας σχετικά και μένοντας έκπληκτοι τόσο για την επιλογή της θέσης όσο και για το μέγεθος της κατασκευής.

Σημειώνεται ότι η θέση εγκατάστασής του είναι :

(α) εντός της ζώνης του αιγιαλού, σε απόσταση περί τα 2μ. από την ακτογραμμή (χωρίς κυματισμό).

(β) εντός περιοχής κολύμβησης-αναψυχής όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των κατοίκων του αστικού κέντρου της Πάτρας (ουσιαστικά αποτελεί μία από τις δύο παραλίες κολύμβησης που διατηρούν αυτόν τον χαρακτήρα στην περιοχή).

(γ) εντός οικιστικού ιστού, σχέδιο πόλης Βραχναιίκων.

(δ) εντός περιοχής ανάπτυξης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ειδικότερα, το αντλιοστάσιο είναι σε άμεση επαφή με χώρο αιγιαλού που μισθώνεται από 20ετίας, όμορου καταστήματος εστίασης που λειτουργεί πάνω από 25 έτη).

Η επιλογή του χώρου του αιγιαλού για την χωροθέτηση του αντλιοστασίου ΜΝ είναι μία λάθος επιλογή. Ο αιγιαλός, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται, σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του.

Ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Κύριος προορισμός των κοινοχρήστων αυτών πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα.

Η παραλιακή περιοχή των Βραχναιίκων αποτελεί την καθημερινή εύκολη και οικονομική διέξοδο για κολύμβηση και αναψυχή των κατοίκων της Πάτρας, με σημαντικό αριθμό καταστημάτων εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μισθώνοντας τις όμορες εκτάσεις αιγιαλού.

Σε μία από τις δύο παραλίες κολύμβησης της περιοχής, πάνω στην άμμο, επιλέχθηκε να εγκατασταθεί το αντλιοστάσιο ΜΝ, περιορίζοντας τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, αλλοιώνοντας το τοπίο της περιοχής, προκαλώντας οχλήσεις και βάζοντας σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, με την ρύπανση του αιγιαλού και του παρακείμενου θαλασσίου χώρου από αστοχίες – βλάβες στην λειτουργία του αντλιοστασίου.

Ειδικότερα, κατά τη λειτουργία των αντλιοστασίων καταγράφονται συχνά οχλήσεις από έντονες οσμές -που σίγουρα δεν συνάδουν με πολυσύχναστη ακτή κολύμβησης και περιοχή καταστημάτων εστίασης- διαρροές λυμάτων ή και υπερχείλιση σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων ή βλαβών -που θα στραγγίζουν στον αιγιαλό και στην θάλασσα, προκαλώντας περιβαλλοντική μόλυνση. Επίσης, και κατά την τακτική ή έκτακτη συντήρηση του, υπάρχει κίνδυνος οι εκροές λυμάτων, νερών πλύσεων και λοιπών αποβλήτων να μολύνουν τον αιγιαλό και την θάλασσα.

Η επιλεχθείσα θέση, είναι τεχνικά και οικονομικά άστοχη. Ζητάμε το θέμα του αντλιοστασίου να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι με ημίμετρα. Δεν αποτελεί μόνο θέμα αισθητικό, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά, θεραπεύοντας κάποια προβλήματα και δημιουργώντας άλλα.

Ζητάμε την συνολική επανεξέταση της χωροθέτησης, την απελευθέρωση του χώρου του αιγιαλού τόσο από το κτίσμα όσο και από τις οχλήσεις του».