Το 90% των παραλιακών καταστημάτων της Πάτρας που βρίσκονται σε παραλίες γύρω από την αχαϊκή πρωτεύουσα άνοιξαν και δούλεψαν κανονικά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι άδειες για τα καταστήματα που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από πέντε μέτρα από το κύμα της θάλασσας βγήκαν τις περασμένες ημέρες εγκαίρως και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα για τα μαγαζιά αυτά.

Αντίθετα, τα μαγαζιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων, δεν έβγαλαν άδεια και δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου και άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες.

Έτσι λέει ο νόμος. Το μικρό ποσοστό των καταστημάτων αυτών θα πρέπει να περιμένουν την Κτηματική για να προχωρήσει στις σχετικές τροποποιήσεις, μια διαδικασία που αυτή τη φορά δεν αναμένεται να καθυστερήσει ιδιαίτερα.

Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό να δουλέψουν κανονικά και αυτά τα λιγοστά παραλιακά καταστήματα που το περασμένο Σαββατοκύριακο έμειναν κλειστά.

Το καλοκαίρι λοιπόν έρχεται, τα παραλιακά μαγαζιά ανοίγουν και η ανταπόκριση του κόσμου στο πρώτο Σαββατοκύριακο, όπου τα καταστήματα με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες ήταν ανοικτά, ήταν ικανοποιητική για ξεκίνημα σεζόν.

Σε αυτό βοήθησε βέβαια και ο καλός καιρός που έκανε με τις υψηλές θερμοκρασίες. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τους κανονισμούς και τα μέτρα προστασίας τα πράγματα δεν διαφέρουν και τόσο από τα υπόλοιπα μαγαζιά εστίασης.

Δύο άτομα ανά ξαπλώστρα, χωρίς μουσική, ενώ σε αντίθεση με το ξεκίνημα της περσινής καλοκαιρινής σεζόν τα καταστήματα μπορούν να προσφέρουν φαγητό, αλλά και αλκοόλ στους θαμώνες τους.

Το καθεστώς στα εμπορικά κέντρα

Πάντως στο ιδιότυπο καθεστώς που υπάρχει σε διάφορες μορφές της εστίασης, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των μαγαζιών θα πρέπει να αναφερθούμε και σε αυτά που ισχύουν για όσα δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα.

Τι ισχύει εκεί; Τα καταστήματα που λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα που δεν έχουν σκεπή μπορούν να δουλέψουν με τραπεζοκαθίσματα. Αντίθετα, αυτά που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα με στέγαστρο ή σκεπή έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν μόνο ως take away.

Ωστόσο και αυτό το μέτρο αναμένεται να αλλάξει από τις 15 Μαΐου και μετά αφού πρόκειται για μία αδικία που έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης, χωρίς στην ουσία να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ή υποψία κινδύνου διασποράς.