45.000 μαθητές σε όλη την Αχαΐα επέστρεψαν στα σχολεία τους και στη δια ζώσης εκπαίδευση, με τις σχολικές τάξεις να γεμίζουν μετά από μήνες με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Αν η επιστροφή αυτή για τους μαθητές των λυκείων είχε αρχίσει από την περίοδο πριν από το Πάσχα, για τους μαθητές των μικρότερων τάξεων, των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησε σήμερα.

Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων είχαν να επιστρέψουν στα σχολεία τους από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς η βρετανική μετάλλαξη που είχε απλωθεί στην ανοικτή κοινότητα, ανάγκασε την πολιτεία να σταματήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση και να ξεκινήσει τότε εκ νέου την τηλεκπαίδευση.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επιστρέφουν έτσι στις τάξεις τους κοντά στους 25.000 μαθητές σε όλη την Αχαΐα και αυτοί, μαζί με τους δασκάλους τους και τους νηπιαγωγούς τους, θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα σε μία νέα κατάσταση που έχει να κάνει με τα υποχρεωτικά self tests.

Οι μικροί μαθητές ήδη έκαναν τα πρώτα τους self tests προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στις τάξεις τους και τα πρώτα στοιχεία αφήνουν θετικούς οιωνούς για τη συνέχεια και ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Τα παιδιά μετά από μήνες είδαν από κοντά τους μαθητές και τους δασκάλους και μπήκαν στις αίθουσες για να κάνουν το μάθημα τους, φορώντας τις μάσκες τους και έχοντας το σχετικό χαρτί που δείχνει ότι είναι αρνητικά στον κορωνοϊό.

Το μεγάλο μειονέκτημα βέβαια σε ότι αφορά την επιστροφή τους στα σχολεία σχετίζεται με τις αποστάσεις και τον μεγάλο αριθμό μαθητών που υπάρχουν στα τμήματα, καθώς η πολιτεία δεν φρόντισε για να βρεθούν νέες αίθουσες και να προσληφθούν εκπαιδευτικοί που δίνουν την δυνατότητα για τον καταμερισμό των τάξεων.

Ειδικότερα, σε ορισμένα νηπιαγωγεία της Πάτρας που έχουν μεγάλο αριθμό νηπίων, ενώ οι χώροι τους είναι μικροί, χωρίς προαύλια, το πρόβλημα αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα τα παιδιά επιστρέφουν με αισιοδοξία στα σχολεία τους για την τελική ευθεία μιας σχολικής χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία.