Το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 17 Μαΐου μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανό να λειτουργήσει ως οδηγός και για άλλες δραστηριότητες.

Η σταδιακή επαναλειτουργία τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής γίνεται με προσεκτικά βήματα και με την τήρηση κανόνων με στόχο να αποφευχθεί αναζωπύρωση της πανδημίας και ανάλογα πισωγυρίσματα για τις δραστηριότητες που έχουν ανοίξει.

Βασικό όπλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς χάρις την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων. Ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος για 100.000 δόσεις την ημέρα και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια δόσεις. Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλιακή ομάδα 18 έως 30 ετών ώστε πλέον όλοι οι ενήλικοι να μπορούν να εμβολιαστούν επιτυγχάνοντας στις αρχές του καλοκαιριού ένα πρώτο τείχος ανοσίας.

Είσοδος σε δραστηριότητες με εισιτήριο τον εμβολιασμό

Αυτή η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος ανοίγει την συζήτηση για την δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές όπως για παράδειγμα οι συναυλίες. Επίσης να μπορούν να παρευρεθούν σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με πιο χαλαρά μέτρα προστασίας.

Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή

Αυτός άλλωστε είναι ο μοναδικός τρόπος να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια κλειστοί χώροι που εκ των πραγμάτων συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι είτε για να διασκεδάσουν είτε για να αθληθούν. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ήδη συζητά αυτά τα σενάρια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, η οποία βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ένα επιπλέον επιχείρημα για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι ότι θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για όσους εμφανίζονται προσωρινά διστακτικοί στον εμβολιασμό τους. Η δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν απρόσκοπτα και να πάρουν μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς περιορισμούς μπορεί να λειτουργήσει ως μια ατράνταχτη απόδειξη και στους πλέον δύσπιστους ότι τα εμβόλια είναι το βασικό όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.

Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Προφανώς δεν θα αποκλειστούν από δραστηριότητες όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ειδικά αν δεν οφείλεται σε άρνηση των εμβολίων αλλά επειδή δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους. Γι αυτό εξετάζεται τα όποια «προνόμια» χαλάρωσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους να δοθούν αφότου θα υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλιο για όλους τους ενήλικες πολίτες.

Ειδικός χειρισμός θα υπάρξει για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα αν αυτό έχει να κάνει άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια συμπολιτών τους. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ένα κομμάτι των υγειονομικών -με εξαίρεση τους γιατρούς- το οποίο φτάνει το 35% και δεν έχουν προσέλθει για εμβολιασμό.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία καθώς δεν μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ερωτηματικό παραμένει αν αυτή η συζήτηση θα γίνει και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.