Σε κατάσταση πολιορκίας από τον κορωνοϊό βρίσκεται το Μεσολόγγι, καθώς στην πόλη υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του ιού.

Τα κρούσματα του ιού στην πόλη έχουν πενταπλασιαστεί, την τελευταία εβδομάδα, τα μισά σχεδόν τεστ που έγιναν τελευταία βρέθηκαν θετικά, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. Ο οδηγός ΕΟΔΥ, Γιώργος Στεφανάτος, περιέγραψε στον ΣΚΑΪ την κατάσταση που επικρατεί στο Μεσολόγγι και ανέφερε: «Τα μισά σχεδόν τεστ που έχουν σταλεί σήμερα (σ.σ. χθες) σε Αθήνα και Πάτρα μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικά. Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε 10πλάσια τεστ από ότι κάναμε πριν 15-20 μέρες. Ο αριθμός των θετικών έχει αυξηθεί σε ένα βαθμό που αν δεν προσέξουμε τώρα, θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες περισσότερο».

Οι αιτίες της έκρηξης των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Κατσαρός, μίλησε για τις αιτίες της έκρηξης των κρουσμάτων και τόνισε ότι οι παράγοντες, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των μολύνσεων σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας, ήταν τρεις. Ο πρώτος ήταν κάποια υπαίθρια κορωνοπάρτι που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Ο δεύτερος έχει να κάνει με αρνητές του κορωνοϊού, οι οποίοι δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης και φυσικά δεν έχουν κάνει εμβόλια. Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι ιερείς σε ναούς τη περιοχής ζητούσαν από τους πιστούς να μην φορούν μάσκες στις εκκλησίες.
«Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ιερείς σήμερα είναι θετικοί, πολλοί άνθρωποι του περιβάλλοντος είναι θετικοί και από τα στοιχεία τα δεδομένα όλοι γύρω από αυτό το χώρο είναι πάρα πολλοί θετικοί στην πανδημία», ανέφερε ο Αναπληρωτής Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. «Ήταν οι εκκλησίες, γεμάτες. Ερχόταν ο κόσμος μέχρι εδώ με τη μάσκα και ύστερα την πετάγανε» σχολίασε πολίτης του Μεσολογγίου.

Κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη στο Μεσολόγγι

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά σχολεία του δήμου Μεσολογγίου θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον την προσεχή Τετάρτη 12 Μαΐου, μετά από απόφαση του δημάρχου Κώστα Λύρου, ο οποίος τόνισε. «Αποφασίσαμε για τρεις μέρες να μην ανοίξουν τα σχολεία για να γίνει επανεξέταση και έχουμε καλύτερη εικόνα».

Ο Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου, Αναστάσιος Σκαρμούτσος, τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πολλά κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, αλλά και καθαρίστριες: «Αρκετοί εκπαιδευτικοί και μαθητές από το δήμο Μεσολογγίου είναι θετικοί και επίσης αρκετοί βρίσκονται σε καραντίνα γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Υπάρχουν σχολικές μονάδες που οι καθαρίστριες νοσούν και υπάρχει και πρόβλημα καθαριότητας. Στην εκπαιδευτική κοινότητα θρηνούμε δύο θύματα στην περιοχή μας και μάλιστα είναι μια τραγική κατάσταση γιατί ήταν πολύτεκνοι, ήταν ένα ζευγάρι και αφήνουν πίσω τους παιδιά. Καταλαβαίνετε ότι εμάς μας άφησε έντονα τα σημάδια της η πανδημία».