Οι πλειστηριασμοί είχαν αναβληθεί από την αρχή της πανδημίας, όμως, η αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη τους έχει ξεκινήσει αφού από τις 14 Μαΐου αρχίζουν και πάλι τα ηλεκτρονικά «σφυριά».

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το πάγωμα όλων αυτών των μηνών των διαδικασιών, θα φέρει επιτάχυνση μέσα σε λίγες ώρες, με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να βρίσκονται ήδη με το… δάκτυλο στη σκανδάλη.

Δεκάδες ακίνητα, από πρώην εργοστάσια έως ξενοδοχεία, καταστήματα και διαμερίσματα πρόκειται να χαθούν μέσα σε λίγες ώρες από τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν μέσα στην κρίση της πανδημίας, βρήκαν τρόπους ή χρήμα για να τα κρατήσουν.

Πολλά από αυτά ανήκουν σε γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν ατόφια την περιουσία τους.

Μέσα στους πλειστηριασμούς θα πρέπει να προστεθεί και μία νέα κατηγορία οφειλετών που δεν είναι άλλη από αυτή των κορωνοφειλετών που βγήκαν δηλαδή από τον προγραμματισμό τους και δεν μπόρεσαν να κρατηθούν όρθιοι στο τσουνάμι της πανδημίας.

Η τελευταία αυτή κατηγορία θα μπει στην όλη διαδικασία λίγο αργότερα από τους οφειλέτες της γενικευμένης ασυλίας, την 1η Ιουνίου. Από την πλευρά τους οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θέλουν να καλύψουν όλο αυτό το έδαφος που χάθηκε από την ασυλία που είχε δοθεί στους οφειλέτες με την πανδημία.

Σκοπός τους είναι να μπορέσουν να μειώσουν τα ποσά που τους οφείλονται από δάνεια ή και κάρτες ακόμα, παίρνοντας είτε χρήμα, είτε τα ακίνητα που ήταν υποθηκευμένα.  

88.708 έχουν αναρτηθεί για όλη την Ελλάδα

Στην αντίστοιχη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την eauction, έχουν αναρτηθεί 88.708 για όλη την Ελλάδα, ενώ οι 840 από αυτούς θα προχωρήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σε επίπεδο περιφέρειας σε αναστολή (για την ώρα) βρίσκονται 220 πλειστηριασμοί, ενώ 100 στον δήμο της Πάτρας. Όλα αυτά τα νούμερα αφορούν την πρώτη φάση.

Οι εκτιμήσεις που έχουν καταλήξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών και των εταιρειών που ασχολούνται με το όλο θέμα και οι οποίες βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχείς προετοιμασίες, κάνουν λόγο για 10.000 επιδόσεις συνολικά σε μηνιαία βάση από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως που άρει το πάγωμα των διαδικασιών.

Το όλο θέμα έχει και κοινωνική διάσταση αφού αγγίζει ασφαλώς και την πρώτη κατοικία που πλέον δεν έχει «ομπρέλα» και ειδικότερα αυτούς που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα 1».  Όσοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και χρωστούν, κατά πάσα πιθανότητα μένουν άστεγοι τους επόμενους μήνες.