Καμία ανησυχία δεν πρέπει να έχουν οι πατρινοί για την ποιότητα του νερού που πίνουν και κυρίως προς το ζήτημα των νιτρικών που αποτελούν σύμφωνα με τους επιστήμονες το πιο επιβαρυντικό στοιχείο που μπορεί να υπάρχει στο πόσιμό νερό.

Το όλο θέμα ανακινήθηκε από ένα δημοσίευμα Κυριακάτικης Εφημερίδας (Real News), τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με το οποίο από τις μετρήσεις που έγιναν το 2019 και το 2020, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες,  27 από αυτές, έχουν ανησυχητικές ποσότητες νιτρικών ανά λίτρο στο πόσιμο νερό τους.

Ποσότητες που ξεπερνούν τα 20 mg και τα 25 mg ανά λίτρο και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην πόλη του Αιγίου φτάνουν τα 40 mg. Η Πάτρα είναι από τις πόλεις εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα νιτρικών, παρόλο που έχει συμπεριληφθεί στην λίστα με τις 27 περιοχές που χρειάζονται προσοχή, σύμφωνα με τo δημοσίευμα. 

Ωστόσο, από τις μετρήσεις που έγιναν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην αχαϊκή πρωτεύουσα, η μόνη στην οποία εντοπίστηκε ποσότητα νιτρικού ήταν αυτή που αφορούσε το κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των νιτρικών στη μέτρηση αυτή έφτασε τα 14 mg ανά λίτρο. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετά κάτω από μέγιστο επιτρεπτό όριο των 50 mg που ορίζει ο αντίστοιχος νόμος με βάση τους κανόνες των διεθνών οργανισμών για την δημόσια υγεία. 

Στις υπόλοιπες μετρήσεις που έγιναν το ίδιο διάστημα σε άλλες περιοχές της Πάτρας, δεν εντοπίστηκαν τέτοια στοιχεία τόσο στο κέντρο, όσο και στις περιοχές των πρώην καπποδιστριακών δήμων.  

Το ίδιο έγινε και στις πιο πρόσφατες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Τμήμα Ελέγχου και Επεξεργασίας Νερού. 

Τι λένε οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισμοί

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς το μέγιστο επιτρεπτό όριο νιτρικών που μπορεί να βρεθεί στο πόσιμο νερό, θα πρέπει να είναι μέχρι 50 mg ανά λίτρο.

Ως τα 50 mg είναι μέσα στα νόμιμα όρια. Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, ανεξάρτητα από τα όσα ορίζουν οι διεθνείς νομοθεσίες, ότι υπάρχει σύσταση σε εφτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφεύγεται η κατανάλωση σε νερά που εντοπίζεται νιτρικά άνω των 10 mg.

Και αυτό γιατί τα νιτρικά θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικότερα για τις εγκύους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα.

Επικίνδυνα στοιχεία για εγκύους και βρέφη

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το θέμα οι μεγάλες ποσότητες νιτρικών μπορεί να φέρουν την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία.

Για αυτό και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτά τα στοιχεία δεν θα έπρεπε να υπήρχαν καν στο πόσιμο νερό, αφού θεωρούνται οι σοβαρότεροι επιμολυντές.

Είναι στοιχεία που προέρχονται από την υπερβολική χρήση των λιπασμάτων για αυτό και εντοπίζονται κυρίως στα πόσιμα νερά αγροτικών δήμων ή δήμων που οι κάτοικοι τους ασχολούνται κυρίως με την γεωργία.

"Πίνουμε από τα καλύτερα ποιοτικά νερά"

Στην Πάτρα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας, εμφανίζεται καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα νερό και ειδικότερα σε ότι αφορά το επίπεδο νιτρικών στοιχείων.

«Οι μετρήσεις που κάνουμε είναι συνεχείς, σε πολλές περιοχές της Πάτρας. Τα αποτελέσματα αυτών μπορεί να τα δει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΠ όπου και αναρτώνται» τονίζει και συνεχίζει λέγοντας: «Να είναι σίγουροι οι πατρινοί ότι πίνουμε από τα καλύτερα νερά στην Ελλάδα σε ποιότητα».