Κοντά στους 19 με 20 μήνες χωρίς να λειτουργούν θα συμπληρώσουν τα κλειστά θέατρα της Πάτρας.

Τα κλειστά και μικρά θέατρα της πόλης που επί της ουσίας αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν να λειτουργήσουν από τα μέσα του περασμένου Μάρτη μέχρι σήμερα, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα κάποιων ημερών στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη.

Από τότε τα κλειστά θέατρα της Πάτρας δεν λειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας και από την στιγμή που δεν άνοιξαν καθόλου τον φετινό χειμώνα, το καλύτερο και πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να φιλοξενήσουν παραστάσεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η οικονομική ζημιά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του θεάτρου act, στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, Τηλέμαχο Τσαρδάκα, είναι μεγάλη και αυτό είναι το μοναδικό δεδομένο.

Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσουν οι χώροι αυτοί να λειτουργήσουν μετά από τόσους μήνες και αν έχει υπάρξει η ανάλογη βοήθεια από την πολιτεία και το κράτος για να γίνει αυτό.

Η απάντηση στο ερώτημα για τον γνωστό πατρινό σκηνοθέτη και συγγραφέα, είναι κάπου στη μέση. «Έχουν γίνει πράγματα νομίζω για να βοηθηθούν οι μικρές πολιτιστικές επιχειρήσεις, τα θέατρα, που όλους αυτούς τους μήνες ήταν κλειστά. Πράγματα που έχω την εντύπωση, όμως, ότι είναι αρκετά μόλις για να επαναλειτουργήσουν αυτοί οι χώροι και για να μην κλείσουν οριστικά.

Έχω την εντύπωση, άλλωστε, αυτός είναι και στόχος της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Να μην κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις. Το ζήτημα όμως για μένα είναι, αν αυτό μας είναι αρκετό και μας φτάνει για τον πολιτισμό που θέλουμε να έχουμε ως κοινωνία. Πιστεύω πως όχι».

Η βοήθεια του κράτους έως τώρα

Σύμφωνα με τον κ. Τσαρδάκα η προσπάθεια από την κυβέρνηση στο ζήτημα των πολιτιστικών χώρων και ειδικότερα των θεάτρων που  είναι εδώ και τόσους μήνες κλειστά, με κρατική εντολή, είναι να τους εξασφαλίσει μία μικρή βοήθεια για να μπορέσουν να αντέξουν το τυφώνα της πανδημίας.

Η βοήθεια αυτή έχει να κάνει με τη μείωση των ενοικίων (έως τον περασμένο Γενάρη) και στη συνέχεια με τον μηδενισμό τους (από τον Γενάρη και μετά), με τις επιστρεπτέες προκαταβολές εκ των οποίων ένα μέρος αυτού του είδους των επιχειρήσεων που είχαν τα σχετικά χαρτιά δικαιούνταν, με τα 534 ευρώ της αναστολής των εργαζομένων στα θέατρα αυτά, αλλά και με ένα πρόγραμμα αποζημίωσης τους, με βάση τις θέσεις και την χωρητικότητα τους το οποίο υλοποιείται και είναι σε εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει γίνει η κατανομή των χρημάτων ακόμα.


Μικρές - μικρές ανάσες

Χωρίς αυτές τις μικρές, αλλά σημαντικές βοήθειες του κράτος, είναι σίγουρο ότι τα θέατρα μετά από αυτόν τον τυφώνα που έφερε η πανδημία, όχι μόνο θα είχαν γονατίσει, αλλά δεν θα άνοιγαν ξανά.

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία τουλάχιστον των θεάτρων θα μπορέσουν να κρατηθούν όρθια όταν η πανδημία περάσει και είναι να ανοίξουν ξανά.

Ήδη γίνονται κάποια μικρά πράγματα στον χώρο, η συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση έχει δώσει μία πνοή, όμως, σίγουρα δεν είναι καιρός ούτε για μεγάλες επενδύσεις, ούτε και για καινούργιες παραγωγές» καταλήγει ο κ. Τσαρδάκας.