Παραμονές της μεγάλης εορτής του Αγίου Νικόλα για την μετακομιδή του ιερού του λειψάνου από τα Μύρα Λυκίας της Μικράς Ασίας στο Μπάρι της Ιταλίας και η ομώνυμη Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα γιορτάζει.

Η παράδοση θέλει τους πιστούς να περπατούν με τα πόδια μέχρι τη μονή για να προσκυνήσουν, ξεκινώντας από διάφορα μέρη της Δυτικής Ελλάδας για να κάνουν το τάμα τους.

Όμως από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία τα πράγματα έχουν αλλάξει. Φέτος η Μονή δεν θα πανηγυρίσει, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν μαζικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που ταυτίζονται με την γιορτή, έτσι ώστε να μην συγκεντρωθεί κόσμος. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι πιστοί που έχοντας κάνει και φέτος το τάμα τους, αποφάσισαν να το κάνουν πραγματικότητα και να πάρουν τον δρόμο με τα πόδια στη Μονή για να ανάψουν ένα κερί.

Από την πλευρά της η αστυνομία έχει ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Μονή ανήκει στην Μητρόπολη της Ηλείας, όμως τα Σπάτα γεωγραφικά ανήκουν στην Αχαΐα. Άρα απαγορεύεται η μετακίνηση προς την Μονή των Αχαιών ή των Ηλείων; 

Το πιθανότερο είναι όσοι έχουν πάρει τον δρόμο για να περπατήσουν έως στα Σπάτα, να επιστρέψουν πίσω, καθώς η αστυνομία μάλλον δεν θα τους αφήσει να περάσουν. Ισχύει, βλέπετε, μόνο η  ατομική προσευχή με τους γνωστούς περιορισμούς και όχι η αθρόα προσέλευση πιστών.

Επίσης δεν θα εκδοθούν άδειες σε πλανόδιους πωλητές. Η Μονή θα γιορτάσει την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου με όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα και με βάση τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που ισχύουν. 

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, οι πιστοί που θα συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο στην Μονή κατά τη διάρκεια της γιορτής, ήταν χιλιάδες και φέτος αν δεν υπήρχαν μέτρα, μαζί με το κεράκι για τον Άγιο,  το πιθανότερο ήταν να άναβαν και τη σπίθα για την εξάπλωση της διασποράς.