Πάνω από 77.000 εμβόλια έχουν γίνει μέχρι ώρας στην περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερό και με βάση τις εκτιμήσεις να έχει ξεπεράσει πλέον τις 80.000.

Και αυτό γιατί τα ραντεβού που γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα της Πάτρας πραγματοποιούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς, κυρίως από τους νέους της ηλικιακής κατηγορίας των 30 με 49.

Οι τρεις αυτές ηλικιακές κατηγορίες (30 -30, 40-44 και 45-49) έχουν επιταχύνει την εμβολιαστική διαδικασία της Αχαΐας, δίνοντας την μία άλλη πνοή για τη συνέχεια.

Ακόμα και το εμβόλιο της AstraZeneca και το περιστατικό που έγινε στην Θεσσαλονίκη με την 44χρονη γυναίκα, δεν φάνηκε να είναι αρκετό για να επηρεάσει την όλη διαδικασία.

Το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν ένας μικρός αριθμός αναβληθέντων προγραμματισμένων ραντεβού από πλευράς των γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας των 30 -44, πηγαίνοντας τον εμβολιασμό τους προς τα τέλη του μήνα όταν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο της αρεσκείας τους.

Σημαντική όμως ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στα εμβόλια της της Johnson and Johnson, με αρκετούς να το επιλέγουν, κυρίως λόγω του ότι είναι μονοδοσιοακό και παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρός από την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με λίγα λόγια όσο γίνεται πιο γρήγορα με την υπόθεση της ελευθερίας της ζωής τους και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εφόσον οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν η Αχαΐα σύντομα (ίσως και μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας) θα ξεπεράσει με ευκολία τα 100.000 εμβόλια, ενώ μέσα στον Μάιο θα πηγαίνει ολοταχώς για να χτυπήσει νούμερο ρεκόρ για τα δεδομένα της επικράτειας, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό που έχει.

Χαρακτηριστικό της επιτάχυνσης αυτή που έχει επιτύχει η Αχαΐα είναι ότι πριν τις 15 Απριλίου, προτού δηλαδή λειτουργήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας, το σύνολο των εμβολίων στην περιφερειακή ενότητα, μόλις που είχαν ξεπεράσει τα 50.000 (52.414 για την ακρίβεια). 

Πλέον στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαν φτάσει τα 77.315 και η τάση ήταν συνεχώς αυξητική. Σε λιγότερες δηλαδή από είκοσι μέρες, έκανε πάνω από 25.000 εμβόλια. 

Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ μετά την ενίσχυση των εμβολιαστικών γραμμών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Αγίου Ανδρέα, το μόνο που θα απομένει είναι να προστεθούν στην λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου της Πάτρας και οι υπόλοιπες οχτώ γραμμές.

Κάτι που θα σημαίνει ότι το mega εμβολιαστικό κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει 900 εμβόλια την ημέρα ως μέγιστο όριο, ένας αριθμός που κρίνοντας από τη ζήτηση που υπάρχει μπορεί εύκολα να πιαστεί.