Μπέρδεμα έχει γίνει με τα self test, την προμήθεια και τον τρόπο διανομής τους με τους φαρμακοποιούς να περιμένουν οδηγίες από το υπουργείο, χωρίς αυτές μέχρι ώρας να έχουν φτάσει.

Το πρώτο μπέρδεμα έχει να κάνει με τα σχολεία και τα πόσα self test θα δοθούν δωρεάν στους μαθητές από την ερχόμενη εβδομάδα. Όταν λειτουργούσαν δια ζώσης εκπαίδευσης μόνο τα λύκεια ο κάθε μαθητής δικαιούταν από δύο self test. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μόνο ένα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self test μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.  

Ερωτηματικό παραμένει αν θα φτάσουν οι προμήθειες. Ήδη το πρωί της Παρασκευής αρκετά φαρμακεία είχαν ξεμείνει και πήραν νέες προμήθειες το απόγευμα. Όμως το θέμα δεν σταματάει εκεί.

Ακόμα πιο μπλεγμένη είναι η κατάσταση με το εμπόριο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ και την ενημέρωση που έχει ο Εμπορικός Σύλλογος οι εργαζόμενοι στα εμπορικά μαγαζιά υποχρεούνται να κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα.

Τι γίνεται με τους εργοδότες; Κάνεις δεν ξέρει να απαντήσει με σιγουριά. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μπήκαν στην πλατφόρμα και τους δέχτηκε.

Κάποιους άλλους όμως τους απέβαλε, χωρίς μέχρι ώρας να γνωρίζουν το γιατί. Περιμένουν διευκρινίσεις. Στην εστίαση, πάντα με βάση την ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από δύο δωρεάν self test.  

Επίσης στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για δωρεάν self test, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι έξι ακόμα κλάδων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών. 

Mε λίγα λόγια από την εβδομάδα που μας έρχεται οι φαρμακοποιοί καλούνται να μοιράζουν δωρεάν self test και να πληρώνουν την νύφη, αλλά και την όποια δυσαρέσκεια του κόσμου, χωρίς οι ίδιοι να φταίνε σε τίποτα. Δίχως να έχουν κέρδος, δέχτηκαν να βοηθήσουν και να γίνουν τα τελευταία γρανάζια μιας διαδικασίας για την οποία το υπουργείο έχει αφήσει με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Αγγαρεία με λίγα λόγια. Και το κυριότερο, είναι αμφίβολο αν οι προμήθειες του κράτους είναι τόσες πολλές ώστε τα self test να φτάσουν για όλους. Στο μεταξύ οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο και αναμένεται να ενταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, με τα πρόστιμα που προβλέπονται να είναι "τσουχτερά".