Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά στις 23 Ιουλίου 2018 με τους 102 νεκρούς ολοκληρώθηκε η έρευνα του 6ου τακτικού ανακριτή Αθ.Μαρνέρη.

Η ογκώδης δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, αναμένεται να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμα για το ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Τρεις φορές ο ανακριτής είχε ζητήσει από την Εισαγγελία να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο και να απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όμως και στα τρία αιτήματά του η απάντηση της Εισαγγελίας ήταν αρνητική.

Στο αποδεικτικό υλικό που συνέλεξε ο ανακριτής περιλαμβάνονται και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας, των υπευθύνων της Πολιτικής Προστασίας και των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο.

Από τους καταγεγραμμένους διαλόγους φαίνεται το αλαλούμ που επικρατούσε τις κρίσιμες ώρες μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση του μετώπου που κατέκαιε τη Βορειοανατολική Αττική.
Οι επίμαχες συνομιλίες -Ηξεραν για νεκρούς πριν τη σύσκεψη με Τσίπρα

Επιπλέον, από τις επίμαχες συνομιλίες εξάγεται το συμπέρασμα πως πριν από την ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα οι αρμόδιοι είχαν πληροφορηθεί για την ύπαρξη νεκρών από την πυρκαγιά.

Σε μία από αυτές, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζητούσε να μάθει εάν υπάρχουν νεκροί από τις δυνάμεις που επιχειρούσαν στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά:

Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός, ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;
Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα, που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.
Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;
Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.
Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.
Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

Πυροσβέστης : Μάνα, πέφτω, έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν

Σε άλλη συνομιλία πυροσβέστης έχει καταγραφεί να λέει στη μητέρα του: «Μάνα πέφτω, ούτε νερό, χαμός γίνεται, έχει νεκρούς, έχει αλλά δεν τους ανακοινώνουν…»

Πυροσβέστες από το μέτωπο της πυρκαγιάς σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες αναφέρουν στους ανωτέρους τους: «δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».