Αναφορές για εμφάνιση ενός σπάνιου νευρολογικού νοσήματος μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε ότι αξιολογεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πρόκειται για το σύνδρομο Guillain-Barré, στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ ζήτησε μάλιστα περισσότερα λεπτομερή στοιχεία από την AstraZeneca, ενώ το θέμα έχει αναλάβει η Vaxzevria, η επιτροπή ασφάλειας του EMA. Μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο ο βρετανο-σουηδικός φαρμακευτικός κολοσσός.

Παράλληλα ο ΕΜΑ ζήτησε στοιχεία από την Pfizer για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, που έχουν αναφερθεί με τη χορήγηση του εμβολίου Comirnaty. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα περιστατικά αυτά οφείλονται στο εμβόλιο», επεσήμανε. Αλλά τόνισε ότι έχει ζητήσει και από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, που έχει επίσης αναπτύξει εμβόλιο τύπου mRNA να αγρυπνά για τυχόν παρόμοια περιστατικά με το σκεύασμά της.