Ανοίγει ο τουρισμός, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι με την έλευση των τουριστών, θα δούμε και πάλι την διασπορά να απλώνεται στην επικράτεια.

Φοβούνται, δηλαδή, μια επανάληψη του σκηνικού που παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν από τα μηδέν κρούσματα με τα οποία ξεκίνησε η καλοκαιρινή σεζόν, η διασπορά με αργά και σταθερά άρχισε να απλώνεται.

Στην Πάτρα και στην Αχαία, αλλά και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε κρούσματα διασποράς το περασμένο καλοκαίρι, είτε γιατί δεν είχαμε έτσι και αλλιώς πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό, είτε γιατί γινόταν σωστή δουλειά στις πύλες εισόδου, στο αεροδρόμιο του Αράξου και στο λιμάνι της Πάτρας.

Όσοι φοβούνται πάντως ζητούν περισσότερα μέτρα και πιο αυστηρά για τους τουρίστες, κρίνοντας ότι στο όνομα της προσέλκυσης τους στην χώρα μας, το κράτος και η πολιτεία τους αφήνει πιο ελεύθερους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, τα πράγματα φέτος είναι αρκετά διαφορετικά από το περασμένο καλοκαίρι. Η αύξηση της εμβολιαστικής διαδικασίας τόσο στον γηγενή πληθυσμό, όσο και στους επισκέπτες που έρχονται, κάνει την πρώτη διαφορά.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τα self και τα rapid test που πέρυσι δεν υπήρχαν. Το πιο σημαντικό όμως από όλα το οποίο δεν είναι απλά εργαλείο, αλλά όπλο κατά της διασποράς, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες του τουρισμού που έχουν μία σημαντική διαδρομή πίσω τους, έχει να κάνει μες το πράσινο διαβατήριο.

Τα βασικά μέτρα στις πύλες εισόδου

Το "πράσινο" διαβατήριο το οποίο, με βάση τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα, θα είναι απαραίτητο για κάθε επισκέπτη που έρχεται στην χώρα μας, περιλαμβάνει δύο κυρίαρχα σκέλη:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ μοριακού ελέγχου το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει 72 ώρες πριν από την έλευση του επισκέπτη.

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, δηλαδή, ακόμα και με πιστοποιητικό εμβολιασμό, ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει κάνει τον μοριακό έλεγχο, ενώ εννοείται ότι κάθε μη εμβολιασμένος δεν θα μπορεί να εισέρχεται στην χώρα μας χωρίς ένα αρνητικό pcr.

Επιπλέον θα γίνονται rapid test στις πύλες εισόδου από ιατρικά κλιμάκια της Πολεμικής Αεροπορίας (στο αεροδρόμιο του Αράξου), αλλά και από κλιμάκια του ΕΟΔΥ (στο λιμάνι της Πάτρας), δίνοντας βάρος σε ειδικές ομάδες τουριστών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες.

Εκτός αυτού θα υπάρχει και φέτος η πλατφόρμα PLF όπου οι επισκέπτες θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον προορισμό τους και τα καταλύματα στα οποία θα διαμένουν, έτσι ώστε αν χρειαστεί να εντοπίζονται εγκαίρως.

Μεγαλύτερη εμπειρία και όπλα

"Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία φέτος και περισσότερα όπλα στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της διασποράς σε σχέση με τον τουρισμό" τονίζει ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας του Αράξου.

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τη συμπεριφορά των τουριστών, εντός της χώρας, αν δηλαδή φορούν τη μάσκα τους ή κρατούν τις αποστάσεις ή το μόνο που τους νοιάζει είναι να περάσουν καλά με ξέφρενη διασκέδαση και πάρτι,  αυτό είναι ένα ζήτημα που εντάσσεται, κυρίως στο πεδίο της ατομικής ευθύνης.

Όμως και εκεί θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές…