Τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν κα η αστυνομία κάνει ελέγχους σε μαγαζιά, με διακριτικό όμως τρόπο, προχωρώντας σε περιπολίες σε διάφορα σημεία της Πάτρας και επεμβαίνοντας μόνο όποτε χρειάζεται.

Αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει το υπουργείο, αλλά και η κεντρική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και αυτή εφαρμόζεται. Σύμφωνα με την εντολή αυτή οι έλεγχοι της αστυνομίας θα πρέπει να γίνονται χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων.

Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του όλου θέματος η ΕΛ.ΑΣ. εναποθέτει στην ατομική ευθύνη, που στην περίπτωση της εστίασης έχει να κάνει με την ευθύνη των επαγγελματιών και των εργαζομένων στα καταστήματα, αλλά και με την ευθύνη των θαμώνων – πελατών.

Και τα δύο αυτά πεδία μέχρι στιγμής έχουν δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφού τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πελάτες εφαρμόζουν με ακέραιο τρόπο τα μέτρα.

Παρόλα αυτά η ΕΛ.ΑΣ. δεν σημαίνει ότι δεν κάνει ελέγχους. Οι περιπολίες των αστυνομικών είναι σε καθημερινή βάση και από εκεί η ενημέρωση προς το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Για παράδειγμα το βράδυ της Τετάρτης δόθηκε εντολή σε διαφορετικές ομάδες αστυνομικών για να προχωρήσουν σε περιπολίες στην ακτίνα των Βραχνείκων, αλλά και στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Το ίδιο έγινε και στο κέντρο της Πάτρας, τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Παραβάσεις δεν διαπιστώθηκαν, ενώ και τα πρόστιμα που έχουν πέσει έως τώρα είναι μεμονωμένα.

Τι λένε στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό που έχουν ζητήσει από την αστυνομία οι επαγγελματίες της εστίασης είναι να εφαρμόζονται παντού τα μέτρα και τα πρόστιμα να μην πέφτουν με την παραμικρή λεπτομέρεια παράβασης.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαπιστώσει αστυνομικοί, αλλά και τα όσα λέγονται στους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι το άνοιγμα της εστίασης έφερε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στο ζήτημα των υπαίθριων στεκιών και των κορωνοσυγκεντρώσεων ή πάρτι, σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

Τουλάχιστον τις ώρες που τα καταστήματα της εστίασης είναι ανοικτά, ο κόσμος έχει "σπάσει" από τα στέκια. Έτσι ακόμα και χωρίς μουσική τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η εστίαση έχει ανταποκριθεί στον ρόλο που της εναπόθεσε η πολιτεία. Άρα είναι δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ανοικτή.