Πέφτουν οι υπογραφές για την κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου της Πάτρας, σε έκταση του ΚΕΤΧ.

Οι υπογραφές αυτές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναμένεται να πέσουν σύντομα.

Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είναι να υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ήδη έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το έργο της κατασκευής θα προχωρήσει με χρηματοδότηση ΣΔΙΤ, δηλαδή, με σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι, με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας πλέον, οριστικοποιείται το θέμα της παραχώρησης χώρου από το υπουργείο Αμύνης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα επόμενα 50 χρόνια.

Το συμφωνητικό της παραχώρησης έχει ως όρο και την καταβολή ενός μηνιαίου μισθώματος που όμως έχει έναν συμβολικό ρόλο κυρίως. Από εκεί και πέρα το υπουργείο σκοπεύει να τρέξει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Εντός  Ιουνίου είναι  να υποβληθεί προς έγκριση στη διυπουργική του ΣΔΙΤ, ο φάκελος του έργου, ώστε στη συνεχεία να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Μέσα στο 2022, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπολογίζεται η ανάθεση του έργου στον ιδιώτη φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή του.

Από εκεί και μετά, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 3 με 4 χρόνια για την ανέγερσή του, κάτι που σημαίνει πως η Πάτρα, θα αποκτήσει το νέο σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο το 2025. Η συντήρηση, η λειτουργία και η διαχείριση αυτού θα καλύπτονται από τον εργολάβο - ιδιώτη για 50 χρόνια.

Η δημιουργία του μεγάρου συμπεριλαμβάνεται μαζί με τέσσερα αντίστοιχα κτίρια που θα κατασκευαστούν σε Λευκάδα, Ημαθία, Καρδίτσα και Αλεξανδρούπολη στο πακέτο - έργων μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους 30 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ του υπουργείου Υποδομών είναι η αναθέτουσα αρχή και κύριος του έργου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.