Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής εξακολουθούν και βρίσκονται οι φυλακές του Αγίου Στεφάνου, ύστερα από την αποφυγή του σχεδίου ομαδικής απόδρασης που ήταν έτοιμοι να υλοποιήσουν δώδεκα κρατούμενοι.

Το σχέδιο αυτό είχε γίνει γνωστό στις αρχές Απριλίου όταν με βάση τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. έχοντας στοιχεία που οδηγούσαν σε συγκεκριμένους κρατούμενους των φυλακών, ενέργησε αστραπιαία, με αποτέλεσμα να το ματαιώσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το φερόμενο σχέδιο που είχαν καταστρώσει με μεθοδικό τρόπο 12 κρατούμενοι, θα προχωρούσαν στην ομηρία ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, έτσι ώστε μέσω αυτής, να μπορούσαν να διαφύγουν σαν "κύριοι" από την πύλη του σωφρονιστικού καταστήματος.

Το σχέδιο ματαιώθηκε, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε μεταγωγές σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ωστόσο, η κατάσταση στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη.

Η ματαίωση στο παρά πέντε ενός τέτοιου σχεδίου που έφτανε ακόμα και στην ομηρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, δείχνει από μόνη της πόσο αποφασισμένοι είναι ορισμένοι κρατούμενοι στο ενδεχόμενο απόδρασης τους.

Αρκετοί ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για να δράσουν. Οι εξορμήσεις των αστυνομικών στα κελιά των κρατουμένων σε συχνά – πυκνά χρονικά διαστήματα και κυρίως τα όσα βρίσκουν εκεί, αποδεικνύουν πόσο έκρυθμα από στιγμή σε στιγμή μπορούν να γίνουν τα πράγματα.

Όμως για όλα υπάρχουν αιτίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρατουμένων έχει διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές για τις κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε κάποιες από τις πτέρυγες των φυλακών.

Το μπαράζ κρουσμάτων που συνέβη στις συγκεκριμένες φυλακές πριν από δύο μήνες περίπου, όπου ο κορωνοϊός «θέρισε» τους κρατουμένους, με πάνω από 100 κρούσματα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς.

Πλέον η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο, είναι σαφώς καλύτερη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει.

Για αυτό και στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχουν ρίξει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο βάρος στο θέμα των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, σε συνεργασία πάντα με τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος, έτσι ώστε να είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση κάποιου νέου σχεδίου ομαδικής απόδρασης ή εξέγερσης από κρατουμένους.