Κόσμο και τραπεζάκια γεμάτα, από το πρωί έως το βράδυ, είναι η εικόνα που συναντάει κανείς στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, τόσο στα παραλιακά μαγαζιά, όσο και στο κέντρο.

Η εστίαση άνοιξε με τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες, στους πεζόδρομους και στους κοινόχρηστους χώρους, με τον κόσμο να δείχνει ότι το είχε ανάγκη αυτό.

Τα μαγαζιά με τα τραπεζάκια έφεραν μια αισιοδοξία στον αέρα της πόλης, αλλά και στην ψυχολογία των πατρινών, ενώ ευχή των επαγγελματιών που είδαν μετά από βαρύ χειμώνα που κράτησε περισσότερους από έξι μήνες, την άνοιξη να έρχεται και πάλι στον κλάδο τους.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα αρκετά. «Το σημαντικό για την εστίαση είναι ότι είδαμε τον κόσμο να ανταποκρίνεται και να δείχνει ότι είχε ανάγκη το άνοιγμα των καταστημάτων μας και ότι αυτό συνεπάγεται» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Η κίνηση αυτές τις μέρες από τη στιγμή που άνοιξαν τα μαγαζιά του κλάδου είναι αρκετά ικανοποιητική και αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε».

Μουσική, ωράριο και... πάρτι

Ωστόσο, τα ζητήματα  της μουσικής και του ωραρίου, δεν έχουν λυθεί, με τον κόσμο που κάθεται στα τραπεζάκια να τη… βγάζει στα μουγκά.

«Η μουσική είναι ένα θέμα που πρέπει να επανεξεταστεί από τους αρμοδίους και άμεσα» τονίζει ο κ. Στεργίου. «Το ωράριο θα πρέπει να επεκταθεί, όχι απλά έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά έως στις 2:00 τα ξημερώματα γιατί μόνο έτσι έχει την ευκαιρία ο κόσμος να εκτονωθεί και να διασκεδάσει».

Στην επιχειρηματολογία της εστίασης για να εξεταστούν αυτά τα δύο ζητήματα θα μπορούσε εύκολα να τεθεί η νέα τάση που έχουν πάρει οι κορωνοσυγκεντρώσεις.

Με το άνοιγμα των μαγαζιών έσπασε ο κόσμος από τα υπαίθρια στέκια όπου συγκεντρωνόταν (ηλιακό και σκάλες κτλ), τουλάχιστον τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Όμως από τις 11 και μετά όταν δηλαδή κλείνουν τα μαγαζιά, τότε είναι που οι νέοι μαζεύονται και πάλι σε κάποια από τα στέκια τους, συνεχίζοντας την διασκέδαση τους άναρχα και χωρίς μέτρα αυτή τη φορά.

Άνοιξε η συντριπτική πλειοψηφία

Πάντως, σύμφωνα με τους επαγγελματίες εστίασης, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της Πάτρας, μπόρεσε και άνοιξε και ας είχε περιορισμένο αριθμό τραπεζιών στους εξωτερικούς τους χώρους.

Ελάχιστα ήταν τα καταστήματα που έμειναν κλειστά. Όλα σχεδόν τα μαγαζιά τήρησαν τα μέτρα στο ακέραιο, ενώ σε ότι αφορά το οικονομικό είναι σημαντικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό της εστίασης πήρε την έβδομη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, από τις 10/5 ξεκινάει και η υποβολή των αιτήσεων για την κατάθεση των ποσών που αντιστοιχούν στα κεφάλαια κίνησης που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους επαγγελματίες του κλάδου.