Εργατική Πρωτομαγιά και απεργιακές κινητοποιήσεις στην Πάτρα, με φόντο το νέο νομοσχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Χατζηδάκη.

Οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Πάτρα θα ξεκινήσουν από το Εργατικό Κέντρο, με συγκέντρωση μπροστά από την πλατεία Όλγας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τις παρατάξεις του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται για να αποτελειώσει ότι έχει παραμείνει ως δικαίωμα του εργαζόμενου, στο εργασιακό και στις σχέσεις του με τον εργοδότη.

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές των παρατάξεων και τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, το νομοσχέδιο αυτό θα καταργήσει και επισήμως το οχτάωρο μέσω του ελαστικού ωραρίου, την πληρωμή των υπερωριών και θα καθιερώσει την ευκαιριακή και part time απασχόληση, αλλάζοντας τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις συμβάσεις, τις απολύσεις, τις αργίες, ακόμα και τα ρεπό. 

Ήδη όπως λένε ένας εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να δουλεύει από 10 έως 12 ώρες την ημέρα που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμα περισσότερες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εργασίας του, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το σύστημα και από το καθεστώς που επιβάλλεται.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο, χωρίς να γνωρίζουμε καν τις διατάξεις του, παρά μόνο τα όσα έχουν τεχνηέντως διαρρεύσει και χωρίς να έχει έρθει νωρίτερα σε δημόσια διαβούλευση» τονίζει ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος της «Εργατικής Ενότητας – Ανατροπή» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου το νομοσχέδιο αυτό έρχεται για να επιβεβαιώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το εργασιακό η οποία από την αρχή της θητείας της φρόντισε να διαλύσει επί της ουσίας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που επιτηρούσαν τις σχέσεις των εργαζομένων με των εργοδοτών τους.


Σε πτώση το εργατικό κίνημα

Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα πρέπει να περάσει και για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να συσπειρωθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του εργατικού κινήματος, αρθρώνοντας έναν ενιαίο λόγο απέναντι στην εργοδοσία και απομονώνοντας όσες λειτουργούν ως φερέφωνα.

«Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε πτώση τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό είναι γεγονός, έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα, ενώ η φθίνουσα πορεία του αποδεικνύεται μέσα από την ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν είναι απλώς ανύπαρκτη, αλλά λειτουργεί για λογαριασμό της εργοδοσίας» τονίζει ο κ. Παπασπυρόπουλος.

«Είναι αναγκαίο λοιπόν να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους για να αντιδράσουμε αποτελεσματικά στο κύμα των αυθαιρεσιών που έχουμε υποστεί, όχι μόνο με την ανοχή του κράτος, αλλά και με την υποστήριξη του».