Πλήγμα για τον τουρισμό της Αιγιάλειας αποτελούν και φέτος τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για την διοργάνωση της εορτής της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγιάς Τρυπητής.

Οι προετοιμασίες για την διοργάνωση της γιορτής βρίσκονται στην τελική ευθεία, όμως, για δεύτερη συνεχή χρονιά πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο καθιερωμένο πλαίσιο της εορτής από την τοπική εκκλησία και τον εκεί δήμο, είναι σίγουρο ότι δεν θα τηρηθούν.

Σκοπός των περιοριστικών μέτρων ήταν να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού για αυτό και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, ούτε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας, ούτε τα στρατιωτικά αγήματα, τα μαθητικά, αλλά και η συνοδεία μετά μουσικής από φιλαρμονικές.

Η αρχική σκέψη που είχε κάνει ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος για μια μικρής έκτασης λιτανεία, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού, δεν φαίνεται καν να συζητιέται από τους αρμοδίους.

Ερωτηματικό βέβαια είναι αν η τοπική εκκλησία συμβιβαστεί με όλο αυτό και δεν προχωρήσει σε εκδηλώσεις που θα επιφέρουν πρόστιμα, όπως είχε γίνει στο Αίγιο και την ημέρα των Θεοφανείων.

Πάντως, τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ως συνέπεια την μη προσέλευση χιλιάδων πιστών που κατέρχονται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα για να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα.

Τέτοιες μέρες το Αίγιο "βουλιάζει" από τους επισκέπτες και τους προσκυνητές, κάτι που ασφαλώς έχει θετικό αντίκτυπο στα μαγαζιά της πόλης, στα ξενοδοχεία και γενικότερα στις επιχειρήσεις. Για δεύτερη συνεχή χρονιά έτσι ο κορωνοϊός επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στην τοπική οικονομία.

Το πρόγραμμα του εορτασμού

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη παραμονή της γιορτής, στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

Στις 11 το βράδυ θα ξεκινήσει η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής θα τελεστούν όρθρος και Αναστάσιμη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10.30 το πρωί,

Tην Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα θα τελεστούν Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, ενώ η απόδοση της εορτής θα τελεστεί στις 7 το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά. Από την πλευρά της η τοπική αστυνομία είναι σε ετοιμότητα έτσι ώστε να μην προκληθεί κανένας συγχρωτισμός.