LABour Πάτρας - Η Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Στις 6 Μάη απεργούμε!

Αγώνας για Υγεία – Δουλειά – Παιδεία – Ελευθερίες

Συγκέντρωση 10:00 πλ. Όλγας

Το ξέσπασμα και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες. Μπροστά στις νέες συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το αντίπαλο στρατόπεδο - με πρόσχημα την πανδημία - επιδιώκει να προκαλέσει καίρια πλήγματα στον κόσμο της εργασίας με γενικευμένη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση. Από τις καταστάσεις που βιώσαμε στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας μέχρι την επίθεση στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, κεφάλαιο και κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως η νέα «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται συνεπάγεται την ολική εξόντωση των εργαζομένων σε κάθε επίπεδο.

Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην προσπάθεια κατάργησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Επιδιώκει να οικοδομήσει ένα καθεστώς εκμετάλλευσης και αυταρχισμού χωρίς ίχνος εργατικών δικαιωμάτων με ιστορικό πισωγύρισμα στις κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες για την καθυπόταξη της όποιας προσπάθειας αντίστασης και αγώνα.

Αυτή τη φορά ετοιμάζεται προς ψήφιση το νέο αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο αποτυπώνονται σοβαρές τομές στο ζήτημα του χρόνου εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές, τη δυνατότητα αγώνων και συλλογικής διεκδίκησης. Παράλληλα, το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προωθεί:

● Την ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.

● Την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.

● Τον περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

● Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

● Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.

● Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.

● Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Δε θα σηκώσουν ξανά οι εργαζόμενοι/ες την κρίση τους στις πλάτες τους!

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Απέναντι σε αυτή την άθλια κατάσταση, δεν περιμένουμε την ΓΣΕΕ και τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού «συνδικαλισμού» της ήττας-υποταγής. Εξάλλου, εδώ και ένα χρόνο έχουν κηρύξει συνδικαλιστικό lockdown, διευκολύνοντας κυβέρνηση και εργοδότες στο μέγιστο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν αρκεί η καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά απαιτείται η αγωνιστική μαχητική απάντηση του κόσμου της εργασίας μέσα από τα σωματεία και τις συνελεύσεις τους για να βγει στην αντεπίθεση. Ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα και στα συγκεκριμένα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να το προωθήσει.

Στην σημερινή εποχή των απίθανων τεχνολογικών δυνατοτήτων και ραγδαίας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, η μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο-5μερο-30ωρο) με αυξήσεις στους μισθούς, για να δουλέψουν με αξιοπρεπείς και μόνιμους όρους οι χιλιάδες ανέργων που δημιούργησε η κρίση της περασμένης δεκαετίας, προβάλλει ως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το “Σικάγο της εποχής μας” έχει χρέος να πάει τις τότε διεκδικήσεις των εργαζομένων ένα βήμα παραπέρα.

Στον κλάδο της έρευνας, όπου το σταθερό ωράριο και η διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων εργασίας φαντάζει “πολυτέλεια”, η φετινή Πρωτομαγιά εμπνέει την προσπάθεια συγκρότησης πανελλαδικού κλαδικού σωματείου στην έρευνα, για την διεκδίκηση της αναγνώριση της εργασιακής ιδιότητας του μη μόνιμου ερευνητικού προσωπικού και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους οργανώνονται και διεκδικούν ενάντια στις σύγχρονες δουλικές συνθήκες εργασίας που προωθεί η πολιτική του κεφαλαίου. Αυτά είναι τα καύσιμα για ένα σύγχρονο νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας.

Μπροστά στην απεργία στις 6 Μαΐου σηκώνουμε ανάστημα και παίρνουμε στα χέρια μας τον αγώνα για ανατροπή. Για να γενικευτούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα. Καμία εκλογική αναμονή, καμία ανοχή στην «αντιπολίτευση» των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ που δίνει απλόχερη συναίνεση σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Παλεύουμε για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και απεργιών άμεσα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.

● Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Μείωση του χρόνου εργασίας (5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο), ανθρώπινα ωράρια, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη – σταθερή και πλήρως ασφαλισμένη δουλειά.

● Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την διαιώνιση της εργασιακής επισφάλειας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζομένους στην έρευνα.

● Αύξηση του βασικού μισθού στα 900 ευρώ, πλήρης επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου.

● Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες.

● Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τα σωματεία. Καμιά κυβερνητική/κρατική παρέμβαση.

● Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Υγεία για όλο το λαό! Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όλοι-ες στην πανεργατική απεργία στις 6η Μάη!
Προσυγκέντρωση 10:00 π.μ. πλ. Όλγας

Πορεία 10:30 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας