Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων. Τα αίτια εμφάνισής της περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, όπως το στρες, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών.

Επιπλέον, στην περίπτωση των εγκύων, η δράση ορμονών που αυξάνουν το χρόνο διέλευσης των κοπράνων και την απορρόφηση υγρών από τον εντερικό σωλήνα, καθώς και η πίεση που ασκείται από τη συνεχή αύξηση του μεγέθους της μήτρας, φαίνεται πως εντείνουν το πρόβλημα, ενώ παράλληλα, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου λειτουργεί επιβαρυντικά, όπως αναφέρει το neadiatrofis.

Σε κάθε περίπτωση, οι συστάσεις αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη δε διαφέρουν από αυτές που δίνονται στο γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα, συστήνεται σταδιακή αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών, κατανάλωση πλούσιων πηγών προβιοτικών και συστηματική ενασχόληση με κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας.

Αναφορικά με τη χρήση βοηθητικών σκευασμάτων, δεδομένου ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους σε εγκύους δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που τα παραπάνω «μέτρα» δεν επαρκούν και σε στενή συνεργασία με το γυναικολόγο, για την αποφυγή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.