Ως την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαίου, θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χρηματοδότησης από την Επιστρεπτέα 7 κι εκτός από τους περίπου 20.000 που έχουν ήδη αιτηθεί ενίσχυσης και δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στους δύο πρώτους γύρους πληρωμών, αναμένεται να τρέξουν κι άλλοι που θα αξιοποιήσουν τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίνεται μια ακόμα ευκαιρία σε όσους έκαναν εκ παραδρομής μόνο το... μισό βήμα για να πάρουν “ζεστό” χρήμα. Συγκεκριμένα, κατ' εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν, μεν, έως την 19η Απριλίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Τα Έσοδά μου”, που λειτουργεί για τους σκοπούς της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην πλατφόρμα "myBusinessSupport" της ΑΑΔΕ, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μετά τις δύο πρώτες πληρωμές, απομένουν περί τα 274 εκατ. Ευρώ και το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν για μια ακόμα φορά επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, επιβεβαίωσε την επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου στήριξης. Επειδή, όμως, οι διασταυρώσεις που ξεκίνησαν, εντόπισαν πολλούς... πονηρούς, το υπουργείο Οικονομικών αυστηροποιεί το πλαίσιο και ήδη ηχούν οι... καμπάνες.

Συγκεκριμένα, με την ίδια ΚΥΑ ορίζεται ότι σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, με σκοπό είτε την υπαγωγή είτε την προσαύξηση του ποσού της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ μπορεί:

να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία
να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,
να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου
να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Μέσα στο μήνα αναμένεται και η Απόφαση για την ενεργοποίηση του ειδικού “εργαλείου” έκπτωσης φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πήραν ρευστότητα από την Επιστρεπτέα και υποφέρουν από μεγάλη απώλεια τζίρου. Ειδικότερα, επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, μπορούν να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το “εργαλείο”. Το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μικρή επιχείρηση, που πήρε 30.000 ευρώ συνολικά από τους 3 πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, με πτώση τζίρου άνω του 30%, έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το 50% αυτών των ενισχύσεων σε μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, κάτι που σημαίνει ότι από 1/1/2022 θα πρέπει να εξοφλήσει σε 60 δόσεις το ποσό των 15.000 ευρώ. Τι θα γίνει, όμως, στο μεσοδιάστημα αν έχει άδεια ταμεία; Πώς θα ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου; Το νέο “εργαλείο” δίνει τη δυνατότητα σε αυτήν την επιχείρηση να πάρει εδώ και τώρα ως κρατικό δάνειο το 35% των 30.000 ευρώ, δηλαδή 10.500 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει αμέσως, να τζιράρει κι από την Πρωτοχρονιά να ξεκινήσει να εξοφλά το σύνολο της Επιστρεπτέας που έχει λάβει.