Αν κάτι μας έχει λείψει από την Πρωτομαγιά και που ούτε φέτος θα ζήσουμε εξαιτίας της πανδημίας, αυτό δεν είναι άλλο από την γιορτή των λουλουδιών, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας.

Κάθε χρόνο Πρωτομαγιά ή και κάποιες μέρες μετά τα Ψηλαλώνια γέμιζαν από τους πάγκους των λουλουδιών των ανθοπωλείων και από τον κόσμο που πήγαινε στην πλατεία για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του δήμου και τις επιδείξεις των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Ο κόσμος γέμιζε την πλατεία και μαζί με αυτή γέμιζαν και τα καταστήματα εστίασης των Υψηλών Αλωνίων και της Τριών Ναυάρχων ενώ μετά το λουλούδι και το πιάσιμο του Μάη, όλοι πήγαιναν για φαγητό.

Η γιορτή των λουλουδιών στη συνείδηση των Πατρινών ήταν συνυφασμένη με τον ερχομό του Μάη. Πέρυσι ασφαλώς δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά.

Φέτος που τα πράγματα είναι καλύτερα και πάλι δεν θα γίνει τίποτα αφού με τόσο κόσμο ο κίνδυνος της διασποράς είναι μεγάλος. Κλείνουμε έτσι δύο χρόνια στην Πάτρα χωρίς την γιορτή των λουλουδιών. Κι όσο να’ ναι την πεθυμήσαμε. 

Οι φωτογραφίες του Θανάση Μπερέτσου είναι από την τελευταία γιορτή των λουλουδιών που έγινε το 2019. Ελπίζουμε να μην μας μείνει ως αναμνηστική. Να δούμε πάλι κάποια στιγμή λουλούδια στην πλατεία.