Πάνω από 500 κτίρια στην Πάτρα είναι σε ετοιμόρροπη κατάσταση και θα πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν έτσι ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους για τους πεζούς που περνούν από κάτω τους.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει μέσα από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του τεχνικού κόσμου, αφού μέχρι ώρας δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των κτιρίων αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα είναι τουλάχιστον 100 και υπάρχουν και δεκάδες ακόμα που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, καθώς έχουν φτάσει σε μία τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν να διασωθούν.

Πόσο μάλλον όταν ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων αυτών είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος για να αναλάβει την συντήρηση τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στην Πάτρα αγγίζουν τα 3.000.  

Πάντως η πλειοψηφία των κτιρίων αυτών είναι νεοκλασικά ή έχουν στοιχεία τέτοια στην αρχιτεκτονική τους, άρα αποτελούν ζωντανά μνημεία της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας τα οποία θα έπρεπε να διασωθούν με κάθε τρόπο.

Όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αρκετά δύσκολο, παρά τις διευκολύνσεις που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια η πολιτεία και το κράτος προς τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους εργολάβους που αναλαμβάνουν την ανακαίνιση τέτοιων κτιρίων.

Οι διευκολύνσεις αυτές που έχουν να κάνουν κυρίως με την απεμπλοκή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπήρχαν για την αναδιαμόρφωση διατηρητέων κτιρίων, είχαν σαν αποτέλεσμα την διάσωση ορισμένων αρχοντικών της Πάτρας.

Όμως ο κανόνας δυστυχώς δεν είναι αυτός για τη πλειοψηφία αυτών των ακινήτων, αλλά η εγκατάλειψη, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όχι μόνο για να τα ανακαινίσουν, αλλά και να τα συντηρήσουν στη συνέχεια.

Επιπλέον αρκετοί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών προκύπτουν από κληρονομιά, δεν είναι ένας αλλά πολλοί ταυτόχρονα και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στο να βρεθεί μια λύση για τη διάσωση τους.

Βλέπετε, οι κληρονόμοι δυσκολεύονται στο να συμφωνήσουν με τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτό να εγκαταλείπεται και να υπόκειται στη φθορά του χρόνου.

Πάντως, σε πολλά από τα εγκαταλειμμένα κτίρια, πέρα από τα ζητήματα της στατικότητας, τίθενται και ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία αφού έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών ή έχουν γεμίσει από σκουπίδια με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για τους περίοικους και τους κατοίκους που τα σπίτια τους γειτνιάζουν σε αυτά.