Δύσκολα αναμένονται και φέτος τα πράγματα για τα ξενοδοχεία της Πάτρας, τα περισσότερα εκ των οποίων όλο αυτό το διάστημα του lockdown υπολειτουργούσαν.

Όμως το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, παρά τις αρχικές προσδοκίες, για μια αλλαγή εν όψει του καλοκαιριού, με μία ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, μάλλον δεν θα συνοδευτεί με μια τόνωση των κρατήσεων, σε ότι αφορά τουλάχιστον την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι κρατήσεις για τους μήνες που έπονται στα ξενοδοχεία της Πάτρας, παραμένουν ελάχιστες. Σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια ενδέχεται να ανέβουν εν όψει του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν στο 18% με 20% της πληρότητας τους.

Κάτι που σύμφωνα με τους ξενοδόχους, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ανάκαμψη, αλλά μάλλον συνέχιση της ύφεσης. Όλους τους προηγούμενους μήνες κατά τη διάρκεια του lockdown οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Πάτρας δεν ξεπέρασαν το 8%.

Για αυτό άλλωστε και τα περισσότερα επέλεξαν να κλείσουν, έστω και αν δεν υπήρχε κρατική εντολή. Πλέον στόχος των ξενοδόχων της περιοχής είναι να υπάρξει φέτος μία μεγαλύτερη κίνηση από το 2020, η οποία όμως θα είναι αρκετά πιο μικρή τόσο από το καλοκαίρι του 2019, όσο και από αυτό του 2018.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι και παρά την κρίση που έφερε στον τουριστικό κλάδο η πανδημία, έγιναν σημαντικές επενδύσεις στην Πάτρα στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων.

Δημιουργία νέων ξενοδοχείων, ανακαίνιση παλιών, αγορές ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και γενικότερα μια σειρά κινήσεων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη αφού η κατάσταση που έφερε η πανδημία καθυστέρησε την ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Επενδύσεις που κινήθηκαν και κινούνται κυρίως στην κατεύθυνση των μικρών πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, των λεγόμενων boutique hotel. 

Ο φρέσκος αέρας μιας δυναμικής

Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές που συνεχίστηκαν σε αρκετές των περιπτώσεων και τον φετινό χειμώνα (βλέπε το νέο ξενοδοχείο της πλατείας Πίνδου), παρά τις δυσκολίες και τη μικρή δυναμική που έχει δείξει έως τώρα η Πάτρα στον τομέα του τουρισμού, φέρνουν έναν αέρα αισιοδοξίας και μια προοπτική ότι κάτι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια για την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Όταν η πανδημία μείνει οριστικά στο παρελθόν και προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που είναι να γίνουν για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, ενός έργου που έχει κατά βάση μία δυναμική τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Ή τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι…