Υψώνεται με σταθερό ρυθμό το τείχος ανοσίας στη χώρα μας, την ώρα που στα νοσοκομεία συνεχίζεται η μάχη με τον κορωνοϊό.

Πλέον έχουν εμβολιαστεί 3.136.791 πολίτες, εκ των οποίων σχεδόν 1.000.000 πλήρως, ενώ τα ραντεβού για το επόμενο διάστημα κλείνονται συνεχώς. Οι ειδικοί βλέπουν την επιδημία να υποχωρεί - με βάση τους σκληρούς δείκτες των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των νεκρών- και εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η εικόνα θα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο στο πεδίο της δημόσιας υγείας αλλά και στα νοσοκομεία - που επί του παρόντος δέχονται μεγάλη πίεση από τους χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται.

Χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ήταν 5.199, με τους 3.951 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.248 σε Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν χθες κάτω από 800, στους 797, με τους 437 να βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του Μαϊου καταγράφηκαν 3.537 κρούσματα κορωνοϊού, με τα περισσότερα στην Αττική, και 206 θάνατοι.

Επίσης, το ίδιο διάστημα έγιναν 1.285 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, από τις οποίες περίπου οι μισές σε εκείνα του λεκανοπεδίου.

Χθες καταγράφηκαν 400 εισαγωγές ασθενών, όπως και προχθές. Είναι αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο ημερήσιο αριθμό κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα - οι εισαγωγές κυμαίνονταν κοντά στις 500. Το Μεγάλο Σάββατο έγιναν 479 εισαγωγές.

Η μείωση των ασθενών με covid που χρειάζονται νοσηλεία είναι ένα θετικό στοιχείο, που ωστόσο πρέπει να σταθεροποιηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Οι ειδικοί αναμένουν με αγωνία να συνεχισθεί η πτωτική πορεία των εισαγωγών και αυτήν την εβδομάδα.

Στην Αττική οι ασθενείς με σοβαρή νόσο covid ήταν έως χθες το βράδυ 2.406 από τους οποίους οι 1.969 σε απλές κλίνες.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν 1.398 ασθενείς εκ των οποίων οι 230 σε Μονάδες.

Άλλοι 763 νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος 135 σε εκείνα της Κρήτης.