Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στη lifo και στον Γιάννη Πανταζόπουλο.

Σε επιμέρους δηλώσεις του ύστερα από τις ερωτήσεις που του απεύθυνε ο δημοσιογράφος, ο δήμαρχος απάντησε ως εξής:

-Για τον χαρακτηρισμό της εποχής. "Ως μια εποχή μεγάλων αντιθέσεων. Ζούμε σε μια περίοδο στην οποία η επιστήμη μάς προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και η πρόοδος έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι ο άνθρωπος μπορεί σήμερα να είναι ευτυχισμένος. Ωστόσο, παρά τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, παρατηρούμε μια υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων.

Παράλληλα, έχουμε βρεθεί στο άλλο άκρο, με την κυριαρχία, τελικά, της παρακμής, εκδηλώσεις σήψης και αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών των ανθρώπων. Φυσικά, τις λύσεις σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να τις δώσει μόνο ο λαός, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Αυτή η εποχή μάς οδηγεί τελικά στην ανατροπή και στο χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας". 

-Για το Καρναβάλι και την πανδημία. "Πρώτα απ’ όλα, το Καρναβάλι δεν είναι μια τυπική γιορτή για την Πάτρα. Έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις δράσεις της πόλης, φυσικά και στην οικονομία της, και αποτελεί ένα μέσο ψυχικής εκτόνωσης. Μάλιστα, η απόφαση που πήραμε πέρσι να μη γίνει το Καρναβάλι κατακρίθηκε από πολλούς, αλλά είδαμε ότι επιβεβαιωθήκαμε και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η υγεία είναι πρώτιστο αγαθό και οφείλαμε να την προστατεύσουμε.

Ωστόσο, το κυρίαρχο είναι ότι η πανδημία επιδείνωσε καταστάσεις που προϋπήρχαν. Επί παραδείγματι, η Πάτρα, όπως βέβαια όλη η Ελλάδα, μαστίζεται από την ανεργία. Έχουμε περίπου 38.000 ανέργους, επαγγελματίες οι οποίοι έχουν καταστραφεί οικονομικά και νέους που δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους.

Επομένως, η οικονομική κρίση είναι εν μέρει αποτέλεσμα του κορωνοϊού, αλλά κυρίως είναι μία ακόμη συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος. Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλο τον πλανήτη δείχνουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας, τα οποία έχουν εμπορευματοποιηθεί". 

-Για το τι είναι επαναστατικό σήμερα. «Η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών που εμποδίζονται από το κυρίαρχο σύστημα. Αυτός που εργάζεται να απολαμβάνει τους καρπούς του ιδρώτα του. Είναι, τελικά, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι πολλοί νέοι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να απογαλακτιστούν από την οικογένειά τους». 

-Για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή. «Με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, την κοινωνική συμμαχία που θα έχει στόχο την εργατική λαϊκή εξουσία. Η υποχώρηση του κινήματος είναι προσωρινή. Όλα τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται και οι συνθήκες είναι ώριμες για την ανασυγκρότησή του. Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα ξεκινήσει νέα άνοδος του λαϊκού κινήματος».

-Για το τι σημαίνει να είναι κανείς κομμουνιστής δήμαρχος. «Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να εφαρμόσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον όλα όσα πιστεύουμε ότι θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του λαού μας. Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες ζωής και παλεύουμε για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πατραϊκός λαός.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι ατομικές φιλοδοξίες, δεν καβαλήσαμε το καλάμι και δεν θέλουμε να γίνουμε σπουδαίοι. Δεν γίνεσαι σημαντικός επειδή είσαι δήμαρχος. Είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται. Οι αγωνίες, οι ανάγκες και τα προβλήματα επιβίωσης μας ενώνουν στον κοινό αγώνα».

-Για το ποιος είναι αριστερός σήμερα. «Αυτός που αγωνίζεται για να μην υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όχι αυτός που το λέει, αλλά εκείνος που το πράττει».

-Για το τι τον ώθησε να γίνει κομμουνιστής. «Πάντως δεν είναι γονιδιακοί οι λόγοι (γέλια). Ήρθα από μικρός αντιμέτωπος με τη φτώχεια, την αδικία, τον ιδρώτα και τους καημούς των ανθρώπων.

Γεννήθηκα στο ορεινό χωριό Ρυάκιο Κοζάνης και θυμάμαι τα χέρια της μητέρας μου, όταν μας χάιδευε, που ήταν σαν γυαλόχαρτο, και απορούσα γιατί συνέβαινε αυτό. Επέλεξα, λοιπόν, να παλέψω με τις δυνάμεις μου για τις αδικίες της ζωής και το μέλλον των κοινωνιών. Έτσι στράφηκα στο ΚΚΕ.

-Για τον μεγαλύτερο του φόβο. "Στο δημαρχείο δεν έχουμε πρωτόκολλα και μας επισκέπτονται όλοι. Οι περισσότεροι που έρχονται είναι άνθρωποι που ζητούν δουλειά, με την αγωνία αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους.

Η δική μας αγωνία είναι να παραμείνουμε για τον λαό μας το αποκούμπι του. Να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια τον αγώνα για μια ζωή αντάξια των προσδοκιών όλων αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα".

-Για το τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή. «Να έχεις αξίες. Να είσαι ίσος μεταξύ ίσων. Και, τέλος, να περπατάς στον δρόμο με ψηλά το κεφάλι».