Στις 14 Μαΐου ξεκινούν οι πτήσεις για το αεροδρόμιο του Αράξου, με τις πτήσεις από την Γερμανία και συγκεκριμένα από το Μόναχο, την Φρανκφούρτη και το Ντίσελντορφ.

Η Γερμανία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και φέτος η καλύτερη "πελάτισσα" για το αεροδρόμιο του Αράξου, κατά συνέπεια και για την Δυτική Ελλάδα αφού ο Άραξος είναι που τροφοδοτεί κατά 80% τα ξενοδοχεία της περιοχής.    

Από εκεί και πέρα το αεροδρόμιο του Αράξου έχει προγραμματισμένες πτήσεις συνεχόμενες έως και τις αρχές Ιουνίου με άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και των χωρών των Βαλκανίων.

Ο Άραξος φέτος θα είναι συνδεδεμένος, εφόσον όλα πάνε καλά με τουλάχιστον πέντε - έξι πόλεις της Γερμανίας, αλλά και με τις πρωτεύουσες και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως με την Πολωνία, με τη Σλοβακία, τη Τσεχία, την Αυστρία, αλλά και με το Βέλγιο.

Από εκεί και πέρα γίνονται προσπάθειες για να υπάρξουν διασυνδέσεις με χώρες όπως η Σλοβενία, η Γεωργία, η Λετονία, με την Εσθονία, αλλά και με τη Λιθουανία που θεωρούνται και αυτές στους παραδοσιακούς πελάτες του Αράξου και της Δυτικής Ελλάδος. 

Επίσης, πτήσεις αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι και με πόλεις του Ισραήλ, μιας τουριστικής αγοράς που θα έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των πραγμάτων αφού ο πληθυσμός της χώρας έχει εμβολιαστεί σε έναν μεγάλο βαθμό.

Με λίγα λόγια και αυτή τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν οι Γερμανοί μάλλον θα είναι οι καλύτεροι επισκέπτες για τη Δυτική Ελλάδα, με πολλούς από αυτούς να έρχονται πλέον σχεδόν κάθε καλοκαίρι σε μέρη όπως η Λακκόπετρα, η Καλόγρια, αλλά και σε παράκτιους παραθεριστικούς οικισμούς της Ηλείας.

ΟΙ Ρώσοι, οι Ουκρανοί και η Λευκορωσία

Όμως το μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι οι Ρώσοι κατά κύριο λόγο, οι Ουκρανοί και η Λευκορωσία. Οι δύο τελευταίες είναι αγορές που εξαρτώνται από διάφορους αστάθμητους παράγοντες.

Οι Ρώσοι, ωστόσο, είναι μετά τους Γερμανούς, οι δεύτεροι καλύτεροι πελάτες του Αράξου, όμως την περασμένη χρονιά έλειψαν, αφού εξαιτίας της πανδημίας μπορούσαν να προσέλθουν στη χώρα μόνο από τα αεροδρόμια του «Ελευθέριου Βενιζέλου» και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Κατά συνέπεια πέρυσι δεν είδαμε Ρώσους στη Δυτική Ελλάδα. Ακόμα δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει με αυτή την αγορά. Το πιθανότερο είναι να τους δοθεί το "πράσινο" φως.  

Αρκετοί Ρώσοι έχουν κάνει κρατήσεις για φέτος από το περασμένο καλοκαίρι όταν είχαν αναβάλει την επίσκεψη τους στα μέρη μας, ενώ στην Ηλεία υπάρχει ολόκληρη ξενοδοχειακή εγκατάσταση που απευθύνεται σε αυτή την αγορά (όπως υπάρχει αντίστοιχη και για τους Γερμανούς).

Σύμφωνα με τα στελέχη του αεροδρομίου του Αράξου, αν οι Ρώσοι έρθουν στα μέρη μας τη φετινή χρονιά, τότε θα πάνε όλα καλύτερα στην τουριστική κίνηση της περιοχής.

«Μπορεί να μην πιάσουμε τα νούμερα του 2018 και του 2019 όταν είχαμε ξεπεράσει σε σύνολο τους 185.000 στην επιβατική κίνηση, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020» μας έλεγε ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας.