Τελικά το μεγαλύτερο μέρος των Πατρινών δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το Πάσχα στο χωριό, ακόμα και εντός του νομού.

Οι περισσότεροι έμειναν στην Πάτρα και έκαναν το Πάσχα στην πόλη, κρίνοντας από τον κόσμο που είχαν οι εκκλησίες της αχαϊκής πρωτεύουσας το βράδυ της Αναστάσεως.

Όλες οι εκκλησίες στις μικρές, αλλά και στις μεγάλες ενορίες της Πάτρας, ήταν κατάμεστες από κόσμο, με τους πιστούς, ωστόσο, να κάθονται στα προαύλια των ναών και όχι στο εσωτερικό τους.

Ο κόσμος ήταν περισσότερος ίσως και από άλλες χρονιές, κάτι που προφανώς έχει να κάνει και με την αλλαγή της ώρας της Αναστάσεως.

Πάντως, είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου έκανε Ανάσταση στην Πάτρα και αναχώρησε την Κυριακή του Πάσχα για μίνι εξορμήσεις σε περιοχές της Αχαΐας, συνδυάζοντας το με την διήμερη αργία που ακολούθησε.

Όμως ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα δεν ήταν λίγοι αυτοί που σούβλισαν τον οβελία στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρωμα της ψητούρας και του σουβλίσματος  κυριαρχούσε όχι μόνο στις γειτονιές έξω από το κέντρο της πόλης, αλλά και μέσα στην πόλη.

Βλέπετε κάποιοι σούβλισαν έως και στα μπαλκόνια τους. Όπως και να έχει το Πάσχα γιορτάστηκε φέτος, έστω και με περιοριστικά μέτρα. Ήταν και αυτό ένα διαφορετικό Πάσχα που είχε όμως όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τα πατροπαράδοτα έθιμα των ημερών που περνούν από γενιά σε γενιά.

(Η φωτογραφία είναι από την Ανάσταση στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, αλλά και στην Παντάνασσα). 


Φωτό - Χίλαρι Διαμαντοπούλου

Φωτό - Χίλαρι Διαμαντοπούλου