Στις ράγες της απόλυτης ομαλότητας έχει επανέλεθει η Ουχάν, η κινεζική πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού, πνέει αέρας απελευθέρωσης από τα δεσμά της υγειονομικής κρίσης. Η κανονικότητα, που για πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω αυξημένου υγειονομικού φορτίου, φαντάζει μακρινός ακόμη στόχος, έχει εδραιωθεί στην Ουχάν καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει τις κοινωνικές της δραστηριότητες.

Μετά τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, που επιτράπηκαν χάρη στον υψηλό βαθμό ανοσίας και στην πειθαρχία στο υγειονομικό πρωτόκολλο, διοργανώθηκε μουσική συναυλία με 11.000 παρευρισκόμενους.

Σε μουσικό φεστιβάλ της Ουχάν που οργανώθηκε, συγκεκριμένα, το Σάββατο, οι σκηνές θύμιζαν προ πανδημίας εποχές, με χιλιάδες κόσμου να χορεύει στο ρυθμό που δίνουν οι καλλιτέχνες.

Πολλοί από τους θεατές, χωρίς να φορούν μάσκες, διασκέδαζαν, ενώ ο χώρος έσφυζε από κέφι και οι μουσικοί ξεδίπλωναν τις δημιουργίες τους.

Το φεστιβάλ, που ακυρώθηκε πέρσι, διεξήχθη κανονικά φέτος, γεγονός που μαρτυρά την εντυπωσιακή πρόοδο στο θέμα της μείωσης του ιικού φορίου.

«Την περασμένη χρονιά υποφέραμε από κορωνοϊό», είπε ο 23χρονος φοιτητής, Τζάο Γιούτσεν, με εμφανή ενθουσιασμό.

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν ήταν εύκολο το τελευταίο διάστημα. Καταβάλαμε σοβαρές προσπάθειες», προσέθεσε.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το μουσικό φεστιβάλ, διάρκειας δύο ημερών, συνέπεσε με την εθνική γιορτή, την Πρωτομαγιά, προσελκύοντας κόσμο από κάθε γωνιά της Κίνας.

Το σημαντικό είναι ότι στην Ουχάν καταγράφονται, τους τελευταίους μήνες, πολύ λίγα κρούσματα μετά το πολύμηνο lockdown και την τήρηση των αυστηρών μέτρων.

Τον τελευταίο χρόνο, στην Κίνα, παρατηρούνται παροδικές εξάρσεις του ιού, ωστόσο η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα είναι ενθαρρυντική.

Τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν την καλή κατάσταση: το Σάββατο καταγράφηκαν μόνο 16 μολύνσεις στη Κίνα, όλες είχαν σχέση με ταξίδι στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα έχουν επιτευχθεί περίπου 265 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμος υψηλός για να διασφαλιστεί πτώση του ιικού φορτίου.