Η αξία του μελιού ήταν αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε είδος κατανάλωσης, αλλά και προσφοράς στους θεούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύνοιά τους. Μάλιστα, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως, όπως αναφέρει το vita.

Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), ενώ επίσης περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό. Η υψηλή του θρεπτική αξία το έχει καθιερώσει ως μία από εκείνες τις τροφές που δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι της κουζίνας και τη διατροφή μας. Ωστόσο, το μέλι αξίζει μια θέση και στην περίποίησή μας.
Τι προσφέρει το μέλι στο δέρμα μας;

Έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών και καταπολεμά την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, είναι εξαιρετική τροφή για το δέρμα και ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
Προσοχή!

Αν υποφέρουμε από διαπιστωμένη αλλεργία σε διάφορα είδη γύρης, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ανθόμελο.
Πώς θα το εντάξουμε στην περιποίησή μας;
Ως μάσκα προσώπου

Ανακατεύουμε 2 κουταλιές μέλι με 2 κουταλάκια φρέσκο πλήρες γάλα. Aπλώνουμε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στον λαιμό, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ. Aφήνουμε τη μάσκα 10 λεπτά και μετά ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Ως τοπική θεραπεία στα σπυράκια

Βάζουμε σε μια μπατονέτα λίγο μέλι και την περνάμε μεμονωμένα σε κάθε σπυράκι. Το αφήνουμε να δράσει όσο περισσότερο μπορούμε (ιδανικά το βράδυ) και έπειτα καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με καθαριστικό και χλιαρό νερό. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ακμής, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο.
Ως απολεπιστικό σώματος

Ανακατεύουμε μισή κούπα μαύρη ζάχαρη, μισή κούπα λευκή ζάχαρη, 1/3 κούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο και 2 κουταλιές της σούπας μέλι και απλώνουμε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα. Κάνουμε μασάζ χωρίς να τρίβουμε έντονα, για να μην τραυματίσουμε το δέρμα.

Αν μας περισσέψει scrub, το χρησιμοποιούμε στα χέρια, επιμένοντας στα πετσάκια. Μετά από λίγα λεπτά, τα χέρια μας θα γίνουν βελούδινα και τα πετσάκια θα μαλακώσουν τελείως.
Ως μάσκα μαλλιών

Σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι μέλι και αφού λουστούμε κανονικά και σκουπίσουμε ελαφρά τα μαλλιά μας με μια πετσέτα, απλώνουμε πάνω τους το μείγμα μελιού. Το αφήνουμε να δράσει για 10-15΄ και κατόπιν ξεβγάζουμε με άφθονο νερό.