«Ο Μητσοτάκης θέλει με φορολογικές μειώσεις να οδηγήσει την οικονομία μακριά από την ύφεση του κορωνοϊού».

Αυτό γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» προσθέτοντας ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα πρέπει να παρέχει αμοιβαία χρηματοδότηση.

Στο επίμαχο άρθρο του, ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ επισημαίνει ότι «φέτος η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας για τις εταιρείες και να διασφαλίσει τις επισφαλείς εργασιακές θέσεις. Τον προηγούμενο χρόνο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ήδη διαθέσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για το λόγο αυτό».

Ωστόσο, το άρθρο σημειώνει ότι παρά τις υψηλές μη προγραμματισμένες δαπάνες για τις οποίες κλήθηκε, «η κυβέρνηση των Αθηνών βλέπει φέτος περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις».

«Ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αναζωογονήσει την αδύναμη οικονομία», σχολιάζει το άρθρο και επισημαίνει ότι »τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% έναντι 22%».

Μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019, γράφει η γερμανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός είχε ήδη μειώσει τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες από το 28% στο 24%. «Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό θα είναι ένα κίνητρο για περισσότερες επενδύσεις», υποστηρίζει.

«Η κρατική ενίσχυση που καταβλήθηκε από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του περασμένου έτους».

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς από την κρατική στατιστική αρχή Elstat, ο προϋπολογισμός του 2020 έκλεισε με έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ, μετά από πλεόνασμα 1,1% το προηγούμενο έτος. Επειδή η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 8,3% το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατά 205,3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Ελλάδα αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει πλεόνασμα 3,8%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει ακόμη και 4,2%. «Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποσκοπούν στο να δώσουν ώθηση στην οικονομία, ενώ φέτος υπάρχει ελπίδα για μια νέα αρχή στον ελληνικό τουρισμό», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή μπορεί να δανειστεί χρήματα τόσο φθηνά όσο ποτέ άλλοτε από την εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα το 2001», καταλήγει το άρθρο.