Προσφυγή έχει καταθέσει η Επιτροπή Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία, μαζί με αντίστοιχους συλλόγους και κατοίκους όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα μέλη των επιτροπών και των συλλόγων όλης της επικράτειας που προχώρησαν σε αυτή τη κίνηση η μετάβαση από την 4G τεχνολογία στην εποχή της 5G, δεν γίνεται με τον νόμιμο τρόπο.

Η προσφυγή αυτή που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα εκδικαστεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η επιτροπή στις 14 Μαΐου, έχοντας πάρει ήδη μία αναβολή.

Μπροστάρης της κινητοποίησης αυτής που γίνεται από τους συλλόγους, τις επιτροπές και τους κατοίκους που βλέπουν με έναν δισταγμό τον ερχομό της τεχνολογίας, είναι ο ακαδημαϊκός καθηγητής νομικής, Γιώργος Μπάλιας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα μέλη της επιτροπής της Πάτρας η προσφυγή αυτή δεν έχει κατατεθεί για να μην μπει στη ζωή μας η νέα τεχνολογία του 5G, ούτε οι ίδιοι είναι αντίθετοι στην όποια εξέλιξη, όμως, ο τρόπος με τον οποίο είναι να εισέλθει αυτή, δεν είναι με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το μέλος αυτής της επιτροπής, Βασίλης Αναστασόπουλος, το γεγονός ότι ακούγεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη από τις εταιρείες που έχουν σχηματίσει την εταιρική κοινοπραξία, η αντικατάσταση των κεραιών 4G με τις κεραίες του νέου τύπου, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη αδειοδότηση, λέει από μόνο του πολλά.

«Το μόνο που έχει γίνει νομίμως έως τώρα είναι η δημοπράτηση των αδειών. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία επίσημη αδειοδότηση και έτσι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο ευσταθούν τα όσα λέγονται για την σταδιακή αντικατάσταση των υπαρχόντων κεραιών με τις κεραίες της νέας τεχνολογίας».

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κεραιών

Το μόνο δεδομένο, με βάση την άποψη των μελών της επιτροπής, είναι ότι για να λειτουργήσει σε πλήρη δράση το νέο δίκτυο και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει, θα πρέπει να συνοδευτεί με κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κεραιών.

«Σύμφωνα με μια μελέτη που είχε γίνει παλιότερα από την επιτροπή στην Πάτρα για να υπάρξει μια πλήρη ανάπτυξη του δικτύου, ο αριθμός των κεραιών θα πρέπει να φτάσει τις 40.000» τονίζει ο κ. Αναστασόπουλος.

Κάτι που σύμφωνα με τις απόψεις της επιτροπής σημαίνει αύξηση της ακτινοβολίας, άρα αύξηση και των κινδύνων της δημόσιας υγείας. Όπως υποστηρίζουν στην επιτροπή η Ελλάδα έχει επιδείξει μία ανεξήγητη βιασύνη για να φέρει την νέα τεχνολογία στην καθημερινότητα μας.

Κι αυτό την στιγμή που στην Ευρώπη το πρόγραμμα που είχε τεθεί σε εφαρμογή αρχικά, έχει περάσει πλέον σε αναστολή μέχρι να υπάρξει μια επίσημη επιστημονική μελέτη που να απαντά με ασφάλεια στο αν το 5G είναι ακίνδυνο ή όχι για τη δημόσια υγεία.