Η κίνηση στα κρεοπωλεία έχει ξεκινήσει, με τον κόσμο να αγοράζει τον παραδοσιακό οβελία.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου η πλειοψηφία του κόσμου προχωρά στην αγορά ολόκληρου του αρνιού, γεγονός που δείχνει ότι παρά την απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, οι περισσότεροι θα βρουν τον τρόπο για να ξεφύγουν από το κλεινόν άστυ και να γιορτάσουν πατροπαράδοτα το Πάσχα.

Το σημαντικό σε σχέση με το πασχαλινό τραπέζι είναι η αύξηση της τιμής του οβελία, κατά τουλάχιστον 20%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η τιμή του αρνιού που φέτος έχει πάρει κατακόρυφη αύξηση αποτελεί τον γενικό κανόνα σε όλη την επικράτεια στον τομέα της αγοράς κρεάτων και η Πάτρα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ο μέσος όρος της τιμής του αρνιού κυμαίνεται από τα 11 ευρώ στα 13 με 13,50 ευρώ το κιλό, όταν την περασμένη χρονιά η τιμή αυτή ήταν στα 8,50 με 9 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής του οβελία, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της αγοράς των κρεάτων, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη των ντόπιων αρνιών και στις πολλές εξαγωγές που έγιναν το περασμένο διάστημα, στην περίοδο του Πάσχα των καθολικών.

Οι εξαγωγές, κυρίως προς την Ιταλία, μείωσαν το φετινό Πάσχα το ντόπιο κρέας κατά 30% και ανάγκασαν την εγχώρια αγορά να στραφεί προς τις εισαγωγές κρεάτων από τις χώρες των Βαλκανίων.

Το γεγονός αυτό μοιραία αύξησε την τιμή του αρνιού. Ωστόσο, η αύξηση αυτή, κρίνοντας από τη ζήτηση που υπάρχει στα κρεοπωλεία της Πάτρας, δεν είναι απαγορευτική.

Πατροπαράδοτο Πάσχα, έστω και λίγο πιο ακριβό

Οι καταναλωτές προτιμούν την αγορά του παραδοσιακού οβελία, θέλοντας να γιορτάσουν το Πάσχα, έτσι όπως έχουν μάθει και δείχνοντας ότι το έχουν ανάγκη αυτό, ύστερα από την περασμένη χρονιά που εξαιτίας της πανδημίας είχαν κλειστεί σπίτι τους, στην πόλη.

Φέτος που τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά, φαίνεται ότι δεν σκοπεύουν να χαλάσουν το Πάσχα τους, για λίγα ευρώ παραπάνω. Προτιμούν, ωστόσο, στις αγορές τους τα μικρά αρνιά, με τα λιγότερα κιλά, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο χρήματα.

Από εκεί και πέρα εκτός του οβελία σημαντική ζήτηση στα κρεοπωλεία της Πάτρας δείχνει να έχει το κατσικάκι και το χοιρινό. Πάντως, σε γενικές γραμμές η κίνηση στα κρεοπωλεία τις περασμένες ημέρες ήταν σε ένα μέτριο επίπεδο.

Από την Μεγάλη Τρίτη και μετά έχει ξεκινήσει να υπάρχει μία τόνωση στην αγορά που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.