Περίπου 100.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών, έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ως χθες το βράδυ.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ανεβάσει πλέον ταχύτητες και όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς χθες στο Action24, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν κλείσει ραντεβού από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μάλιστα, μπορεί να πάει να κάνει το εμβόλιο ακόμη και την επόμενη ημέρα από αυτήν που θα κάνει αίτηση για ραντεβού, καθώς υπάρχουν αποθέματα του AstraZeneca (αποκλειστικά με αυτό το εμβόλιο γίνονται οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικία) όπως τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για άλλες δύο κατηγορίες πολιτών μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, αύριο ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα 40-44 (μόνο για AstraZeneca) και το Μεγάλο Σάββατο για τους 45-49 ετών (για όλα τα σκευάσματα).

Εμβολιασμοί: Γρηγορότερα η δεύτερη δόση της AstraZeneca

Όπως είναι γνωστό η χρονική απόσταση των δύο δόσεων της AstraZeneca είναι στις 12 εβδομάδες. Ωστόσο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως όσοι επιθυμούν να κάνουν γρηγορότερα την δεύτερη δόση, θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους και να το κάνουν 8 εβδομάδες μετά το πρώτο εμβόλιο.
Σχέδιο για εμβόλια και στα εξοχικά

Προκειμένου να φτάσει η κάλυψη του εμβολισμού στα επιθυμητά επίπεδα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να γίνουν εμβόλια ακόμη και στα… εξοχικά. Οπως αποκάλυψε ο Ακης Σκέρτσος, είναι υπό μελέτη βρίσκεται σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό πληθυσμού. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανέφερε πως έως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο», είπε ο κ. Σκέρτσος, και πρόσθεσε ότι, αν ήταν στο χέρι του, θα επέλεγε να εμβολιαστεί με AstraZeneca. Πρόσθεσε επίσης πως ως προς τον ενήλικο πληθυσμό, την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10%, που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη.

Με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι πολίτες, η Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολιασμού σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας, εκτιμώντας πως το καλοκαίρι δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία των εμβολιασμών. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στην περιοχή της εξοχικής τους κατοικίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής εμβολίου μέσα από την πλατφόρμα, σημείωσε πως οι απαραίτητες διευκρινίσεις γενικά για το θέμα θα δοθούν αρμοδίως μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, επισήμανε στην ΕΡΤ πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 ετών και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%