Ο σύλλογος οικογενειών και φίλων του ΚΕΘΕΑ ετοιμάζεται για δυναμικές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση το οποίο περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές, αλλάζοντας στην ουσία τον χαρακτήρα του θεραπευτικού φορέα.

Το σύνθημα προς κάθε αρμόδιο είναι «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ», έναν θεραπευτικό φορέα που έχει 35 χρόνια ζωής και έχει γλιτώσει χιλιάδες νέους, αλλά και τις οικογένειες τους από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Το όλο θέμα, σύμφωνα με τα μέλη των συλλόγων των οικογενειών, δεν είναι τωρινό. Το επικείμενο νομοσχέδιο είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ειδικότερα, στην Πάτρα το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, έχει υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια τις συνέπειες των αλλαγών αυτών που έχει αποφασίσει το υπουργείο για τον φορέα. 

Η κοινότητα που λειτουργούσε εδώ και 25 χρόνια στην Πάτρα έχει πάψει να υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια μετά τις αλλαγές που έγιναν στο κεντρικό διοικητικό σχηματισμό του φορέα.

Το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, υπάρχει εξαιτίας των αλλαγών αυτών, μόνο σαν κέντρο πληροφόρησης, και όχι σαν ανοικτή κοινότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Ένα παιδί από την Πάτρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ναρκωτικά και θέλει να αποκοπεί από αυτά, θα πρέπει να στραφεί για να βοηθηθεί στα ΚΕΘΕΑ που λειτουργούν σε άλλες πόλεις, στην Αθήνα, στην Καλαμάτα ή στο Ναύπλιο.

Η Πάτρα δεν έχει πια κέντρο κοινότητας ΚΕΘΕΑ και ο σύλλογος οικογενειών και φίλων του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της αχαϊκής πρωτεύουσας, Κώστα Πελετίδη για την επαναλειτουργία του.

Πάνε να καταργήσουν τα στενά προγράμματα

Οι επικείμενες αλλαγές που έρχονται στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου των οικογενειών και φίλων του ΚΕΘΕΑ, έρχονται για να αποτελειώσουν αυτό που έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στην ουσία καταργούν την βασική μέθοδο του φορέα που ήταν τα στενά προγράμματα, η θεραπεία δηλαδή χωρίς υποκατάστατα και η οποία στηριζόταν στην ψυχολογική και ηθική στήριξη των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.

Όπως λένε τα μέλη του συλλόγου των οικογενειών και των φίλων του φορέα, στόχος των αλλαγών αυτών είναι να ιατρικοποιήσουν τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, να τον μετατρέψουν σε ένα ομοίωμα του ΟΚΑΝΑ και να φέρουν τα φάρμακα στην θεραπεία των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ ξεπερνάει το 80%, με δεκάδες πρώην ναρκομανείς να έχουν κόψει τα ναρκωτικά και να έχουν προχωρήσει τη ζωή τους, ως ενεργά και δραστήρια πλέον μέλη της κοινωνίας.